Cultuur & Uitgaan

De kunstwereld een mannenwereld? Deze tentoonstelling bewijst het tegendeel

In het Groninger Museum is op dit moment de tentoonstelling Uit de Kunst – Vrouwelijke Groninger Kunstenaars 1700-1900 te zien. In deze laatste tentoonstelling van vertrekkend conservator Egge Knol krijgen vrouwelijke kunstenaars “het podium dat ze verdienen.”


Leestijd: 1 minuut

De kunstwereld een mannenwereld? Deze tentoonstelling bewijst het tegendeel
De kunstwereld een mannenwereld? Deze tentoonstelling bewijst het tegendeel

In de achttiende en negentiende eeuw waren vrouwen gerenommeerde kunstenaars. Ze sleepten prijzen in de wacht en hingen aan de muren van de Groninger huiskamers. Later verdwenen de werken van de vrouwen meer naar de achtergrond. Ze raakten uit de mode en de vrouwen werden door kunsthistorici weggezet als amateurs.

Tegenwoordig is dat anders en is het weer veel aandacht voor de kunst van vrouwen, schrijft het Groninger Museum. De tentoonstelling Uit de kunst toont negen Groninger vrouwen, die in de achttiende en negentiende eeuw kunst maakten. In de schijnwerpers staan onder andere schilderijen en tekeningen van Elisabeth Geertruida Wassenbergh, Albarta ten Oever, Geesje Mesdag-van Calcar, Henriëtte Guillemina Wolthers-Brockes en Hillegonda Adriana Meurs-Sibinga.

De tentoonstelling is samengesteld door Egge Knol. Hij neemt na bijna dertig jaar afscheid als conservator Groninger cultuurgeschiedenis bij het Groninger Museum. Uit de Kunst is zijn slotstuk.

De tentoonstelling is nog tot 17 september 2023 te zien.

Afbeelding: Groninger Museum