Cultuur & Uitgaan

De Vegan Kerstmarkt komt terug naar EM2

Na twee stille corona jaren organiseert stichting The Green Shift in samenwerking met EM2 dit jaar weer een Vegan Kerstmarkt op zondag 18 december. EM2 is een evenementen locatie op het voormalig Suikerunie terrein. Dit om ook ruimte te geven aan een bewuste levensstijl en keuzes tijdens de feestdagen.


Leestijd: 2 minuten

De Vegan Kerstmarkt komt terug naar EM2
De Vegan Kerstmarkt komt terug naar EM2

Voor de derde keer wordt er een vegan kerstmarkt georganiseerd in Groningen. Dit is een uniek evenement en kent geen landelijke evenknie. Bij vorige edities kwamen de bezoekers van heinde en ver. Net als bij de vorige edities kun je rekenen op een buitenruimte met gezellig knisperende vuurtjes en foodtrucks, en een binnenruimte met kraampjes, live muziek, vegan glühwein en warme chocolademelk. Deze gratis toegankelijke vegan kerstmarkt zal plaatsvinden in en rondom de EM2, één van de duurzaamste podia van het Noorden.

Dit is dé plek om te smullen van vegan lekkernijen, terwijl daarnaast duurzame heerlijke én eerlijke kerstcadeaus voor familie, vrienden en natuurlijk jezelf aangeschaft kunnen worden. Het is een evenement waar plantaardige voeding en een duurzame levensstijl centraal staan.

De Vegan Kerstmarkt wordt georganiseerd door stichting The Green Shift. The Green Shift wil zoveel mogelijk mensen motiveren om dagelijks groenere beslissingen te maken. De vee-industrie is één van de meest vervuilende industrieën, dus juist op je bord kun je een groot verschil maken. Door haar evenementen wil The Green Shift Groningen laten zien hoe makkelijk en simpel het anders en groener. Midden tussen allerlei commerciële kerstactiviteiten wordt dit non-profit event volledig opgetuigd door vrijwilligers.

EM2 is gevestigd op het voormalige Suikerunieterrein en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. Op het terrein kan gratis geparkeerd worden.

Locatie: EM2 “The Barn”, Suikerlaan 6

Wanneer: Zondag 18 december

Tijdstip: 12:00–18:00 uur

Gratis toegang

Dit jaar wordt de markt extra bijzonder door de aanwezigheid van “the Flame of Peace to Woodstock.”

Deze vlam, oorspronkelijk aangestoken door Harcourt Klinefelter, de voormalige persofficier van Martin Luther King, werd door singer-songwriter Harry Loco meegenomen naar de Woodstock reünie op Yasgursfarm Bethel, NY, afgelopen augustus, waar hij drie optredens verzorgde. Daar werd de vlam opnieuw aangestoken tijdens een ceremoniële drumcirkel waar onder meer Woodstock medeoprichter Michael Lang werd herdacht. De vlam heeft ook een plaatsje gevonden in het dorp Woodstock, bij de kaarsenspeciaalzaak Candlestock, en werd ondertussen ook aangestoken door o.a. Juma Sultan, die met Jimi Hendrix speelde op Woodstock in 1969.

De bijzonderheid is dat deze vlam de energie van de reis bevat en de verbinding vormt tussen de legacy van Martin Luther King en Woodstock. De vlam wordt ontstoken om de mensen in de wereld te verlichten in deze turbulente tijden, voor allen die gemist worden en voor een nieuwe generatie, zodat zij de vlam kunnen overnemen.

Harry Loco brengt de Flame of Peace nu ook mee naar de Vegan Kerstmarkt, waar hij in een lantaarn op de stand van Kaarsenmakerij Om de Noord zal staan. De vlam wordt gebruikt om de vuurtjes buiten aan te steken en zo de positieve, vredige vibes verder te verspreiden. Bezoekers die de vlam willen overnemen kunnen bij vertrek een kaars in een van deze vuurtjes steken en zo de vlam mee naar huis nemen.