Cultuur & Uitgaan

Documentairefestival in Groningen

Van donderdag 25 tot en met zondag 28 november vindt de satellieteditie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) in Groningen plaats. Forum Groningen presenteert die dagen een dwarsdoorsnede van het festival in Amsterdam, dat in volle gang is.


Leestijd: 1 minuut

Documentairefestival in Groningen
Documentairefestival in Groningen

Forum x IDFA

De films die in Groningen van 25 tot en met 28 november worden vertoond zijn voor het gemak door het Forum gelabeld. Zo is er een fiks aantal feel-good documentaires, zijn er films die door het jongerenpanel VERS zijn goedgekeurd, en is er een serie films waarin prachtig gebruik wordt gemaakt van archiefbeelden. De openingsfilm is The Velvet Queen, er zijn vele inleidingen en nagesprekken en traditiegetrouw wordt op zondag Best of IDFA vertoond.

Een aantal highlights op een rij

Ennio, The Maestro: eerbetoon aan de in 2020 overleden componist van onvergetelijke filmscores als Once upon A Time in America.

Vedette: liefdevolle documentaire over misschien wel de meest zelfverzekerde koe die je ooit hebt gezien.

Flee: grotendeels geanimeerd verhaal van de homoseksuele Amin, die in de jaren tachtig vluchtte vanuit Afghanistan toont de barre omstandigheden en de blijvende sporen die een leven als tweederangsburger achterlaat.

Bigger Than Us: de Indonesische Melati, succesvol activist tegen plasticvervuiling, maakt een hoopgevende reis langs moedige generatiegenoten.

Searchers: oprechte, ontroerende en grappige verhalen van singles tussen de twintig en de negentig in New York.

Herr Bachmann und seine klasse: monumentaal portret van een leraar die zijn leerlingen oneindig veel meer leert dan het standaard curriculum: het vermogen tot zelfreflectie, zelfvertrouwen en een rammelende maar hartverwarmende vertolking van 'Knockin' on Heaven’s Door'.

Housewitz: gewone huiselijke beelden – de moeder van filmmaker Oeke Hoogendijk kijkt televisie met haar kat – veranderen geleidelijk in een tragikomisch portret van een scherpzinnige vrouw die dagelijks moet leven met huisgenoot Holocaust.

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is een klein deel van het programma afgelast. De films blijven echter op het programma.