Cultuur & Uitgaan

Filmfestival IFFR in Groningen sluit af met ruim 11.000 bezoekers

De 24e editie van de Groningse satellieteditie van het International Film Festival Rotterdam is op zondagavond 2 februari afgesloten met de voor een Oscar genomineerde film A Beautiful Day In The Neighborhood. Forum Groningen organiseert jaarlijks het IFFR in Groningen, dit jaar voor het eerst in het nieuwe gebouw. Het filmfestival trok in vijf dagen tijd ruim 11.000 bezoekers en zet daarmee opnieuw een mooi resultaat neer. IFFR vond niet alleen plaats in het Forum, maar programmeerde ook vier dagen in Grand Theatre en één dag in poppodium Vera.


Leestijd: 1 minuut

Filmfestival IFFR in Groningen sluit af met ruim 11.000 bezoekers
Filmfestival IFFR in Groningen sluit af met ruim 11.000 bezoekers

Les misérablesgrote winnaar publieksenquête
Na elke voorstelling gaven bezoekers de net bezochte film een cijfer van 1 t/m 5. Elke dag werd een nieuwe tussenstand van deze publieksenquête bekendgemaakt. Vanaf dag één stond openingsfilm Les misérables van de Franse regisseur Ladj Ly op nummer 1. De kanshebber op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film eindigde met een 4,69 en wordt op de voet gevolgd door Corpus Christi (4,57), L’extraordinaire voyage de Marona (4,57), Babyteeth (4,54) en Farewell Paradise (4,49).

162 voorstellingen, regisseurs en randprogramma
Rondom de meer dan 70 nieuwe filmtitels, samen 162 voorstellingen, presenteerde het Forum een feestelijk extra programma. NPO Radio 4 kwam naar Groningen voor de Filmmuziek Pubquiz en Filmclub Groningen presenteerde op de publiekstribune een special over de Beste Groninger Film. Clash Festival organiseerde een afsluitende afterparty op de festival-zaterdag en een groot aantal regisseurs was uitgenodigd voor een gesprek na hun filmvertoning. Onder anderen Mees Peijnenburg (Paradise Drifters), Sonja Wyss (Farewell Paradise), Peter Brosens (The Barefoot Emperor) en Vincent Boy Kars (Drama Girl) waren dit festival te gast in het Forum. 

Terugkerende titels
Filmliefhebbers die geen kans hebben gehad al hun favorieten tijdens het IFFR in Groningen te bekijken, krijgen later in 2020 nog een kans. Deze IFFR-titels keren de komende maanden in ieder geval terug naar het Forum: The Whistlers, Atlantique, Ema, Adam, Little Joe, Fire Will Come, Just 6.5, Paradise Drifters, The Wild Goose Lake, Les misérables, Beanpole, The Lighthouse, Little Women en L’extraordinaire voyage de Marona.