Cultuur & Uitgaan

Gianni Versace Weken: met de gondel door de grachten, selfiespots en stadstour

Met een originele Italiaanse gondel door de Groningse grachten, een stadswandeling langs onontdekte steegjes, schattige boetiekjes en gezellige straten, een VIP-selfiespot en een modeshow van ontwerpers in dop. Het is maar een greep uit de activiteiten tijdens de Groningse ‘Gianni Versace Weken’, van 13 februari tot en met 12 maart. Het Italiaans getinte event vindt plaats vanwege de expositie Gianni Versace Retrospective die nog tot en met 7 mei te zien is in het Groninger Museum.


Leestijd: 2 minuten

Gianni Versace Weken: met de gondel door de grachten, selfiespots en stadstour
Gianni Versace Weken: met de gondel door de grachten, selfiespots en stadstour

Hoe Italiaans wil je het hebben: speciaal vanwege de Gianni Versace weken wordt er een ruim 11 meter lange, originele gondel naar Groningen gebracht. De gondel – inclusief een zingende gondelier -vaart elke zaterdag door de Groningse grachten. Dé kans om Groningen eens vanaf het water te bewonderen.

Voor wie de Groningse binnenstad (nog beter) wil leren kennen, is er een speciale stadstour samengesteld. De route voert langs onontdekte steegjes, schattige boetiekjes en gezellige straten. Er is een fysieke routekaart verkrijgbaar (gratis te krijgen in winkels), maar ook kun je voor de online variant kiezen: daarbij brengen QR-codes je van de ene hotspot naar andere. De codes geven ook meer informatie over de locaties en plekken die je tegenkomt, én ook over de expositie.

Voor wie zich ook even een VIP wil voelen, verschijnen er in de weekenden op verschillende locaties in het stadscentrum selfiespots, inclusief zwarte loper. De ‘VIP’s’ krijgen meteen de foto mee, of kunnen de foto laten mailen. Wie de foto deelt op social media met de hashtag #GianniVersacewekenGroningen maakt kans op twee vrijkaarten voor de expositie Gianni Versace Retrospective in het Groninger Museum of een VIP-arrangement.

Ook aan de jongste bezoekertjes is gedacht. Zij kunnen op zaterdagen en zondagen meedoen aan de ‘Gianni Versace Me’: kinderen tot en met 14 jaar kunnen hun eigen Gianni Versace-modecreatie maken in het atelier van het Groninger Museum of in het Forum. De mooiste creaties worden tijdens
de Grande Finale op 11 en 12 maart geshowd op paspoppen in de binnenstad.

Vanwege de Gianni Versace Weken is de binnenstad extra feestelijk aangekleed. Etalages van winkels die meedoen aan de Etalagewedstrijd van de GCC zijn in Italiaanse sferen en ook zijn op verschillende plekken op straat lichtprojecties te bewonderen. Elk weekend staat bovendien een ander Gronings wijkwinkelcentrum – Paddepoel, Haren, Helpman of het Overwinningsplein – centraal, tijdens de ‘Gianni Versace on Tour’. Voor bezoekers is er onder andere een Italiaanse verrassing met een Italiaanse Vespa, leuke muziek, Italiaanse hapjes en een verrassingsmuur met leuke prijzen.

De Gianni Versace Weken’ zijn een initiatief van de Groningen City Club – de vereniging van binnenstadondernemers – Bedrijvenvereniging WEST en het Groninger Museum.

www.gianniversaceweken.nl