Cultuur & Uitgaan

Groningen krijgt nieuw historisch Museum aan de A

Groningen krijgt een nieuw historisch Museum aan de A. Het nieuwe museum wordt een historische ontmoetingsplek dat de verhalen van Groningen en de Groningers vertelt. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Groninger Museum, Groninger Archieven en Noorderpoortgaan in het nieuwe museum samenwerken. Museum aan de A komt op de locatie en in de panden van het huidige Noordelijk Scheepvaartmuseum in het historisch A-kwartier in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Groningen krijgt nieuw historisch Museum aan de A
Groningen krijgt nieuw historisch Museum aan de A

Er wordt al vijf jaar gepraat over het nieuwe museum. Woensdagmiddag ging de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van middelen voor de realisatie van het nieuwe museum. De provincie Groningen heeft eveneens de intentie uitgesproken om te participeren in het project. 

Museum aan de A
Wethouder Cultuur, Paul de Rook: “Ik ben blij dat de financiering rond is. Het nieuwe Museum aan de A wordt een historische ontmoetingsplek dat de verhalen van Groningen en Groningers vertelt.  En dat alles voor een breed publiek. Ik ben trots op de komst van het nieuwe museum dat een onderdeel is van de revitalisering van het A-kwartier. De geschiedenis van Groningen beleef je straks niet alleen in het museum, maar ook in het historische A-kwartier”. 

Het toekomstige museum bestaat uit vijf historische, aan elkaar verbonden, panden. In de eerste fase, die over twee jaar wordt afgerond, wordt het Pakhuis aan de Schuitemakersstraat, het Jhr. Rhijnvis Feithhuis aan de Kleine der A en de huidige motorenhal grondig aangepast. De verbouwing van het Pomphuis op de kade van de Kleine der A tot museumcafé is in volle gang en opent, naar verwachting, deze zomer.

Na de eerste fase volgt het vormgeven van de vaste presentatie en de programmering van de historische ontmoetingsplek. De vier partners, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Groninger Museum, Groninger Archieven en Noorderpoort, doen dit in samenwerking met andere instellingen in Stad en provincie en met het publiek.