Cultuur & Uitgaan

Groningen krijgt uniek festival voor klassieke muziek in de natuur: "Roeg Klassiek"

Wie zowel van klassieke muziek houdt, als van de natuur, áls van de provincie Groningen, kan in september terecht bij een uniek nieuw festival: Roeg Klassiek. (Foto boven: Wilco van der Laan).>>


Leestijd: 2 minuten

Groningen krijgt uniek festival voor klassieke muziek in de natuur:  "Roeg Klassiek"
Groningen krijgt uniek festival voor klassieke muziek in de natuur: "Roeg Klassiek"

Zondag 12 september is namelijk de eerste editie plaats van Roeg Klassiek, een avontuurlijk festival met klassieke muziek in en rondom natuurgebied ’t Roegwold. De locaties en de optredens zijn verrassend en ‘roeg’.

Zo zijn de Capriccio’s van Paganini te horen bij het Knuppelpad en kun je op Landgoed Fraeylemaborg terecht voor spectaculair slagwerk en een bijzondere combinatie van klassiek en acrobatiek. De opera klinkt nu eens niet in een chique schouwburg, maar vanuit de schuur van boerderij Hoog Hammen (bekend van Hollands Hoop), terwijl de scheepswerf van Woudbloem zich vult met de cellosuites van Bach, uitgevoerd op fagot.

Programma Roeg Klassiek

De organisatie van Roeg Klassiek is erin geslaagd voor deze eerste editie een afwisselend programma met tal van artiesten samen te stellen. Van virtuoos fagottist en winnaar van de Nederlandse Muziekprijs Bram van Sambeek, tot veelzijdig operazangeres Karin Strobos en van meesterviolist Sergei Bolotny tot de roemruchte slagwerkgroep Percossa. Met Xavi Torres haalt Roeg Klassiek een van de meest gevraagde jazzartiesten van dit moment naar Groningen. Samen met Joris Roelofs, een van de beste basklarinettisten ter wereld, gaan ze de pianosonates van Beethoven te lijf. Ook is er ruimte voor jong noordelijk talent, in de vorm van het Haydn Jeugd Strijkorkest.

Roegwold: Knuppelpad (Foto: Staatsbosbeheer).
Roegwold: Knuppelpad (Foto: Staatsbosbeheer).

Doelgroep

Festival Roeg Klassiek is net zo goed bedoeld voor liefhebbers van klassieke muziek, als voor wie nog nooit eerder een klassiek concert heeft bezocht. Bezoekers fietsen van het ene concert naar het andere.

Het festivalsfeertje en het  ‘roege’ karakter van de locaties, maken de concerten van Roeg Klassiek laagdrempelig. Er is keuze uit vier routes met elk een eigen programma. Voor onderweg is een lunchpakket verkrijgbaar en ook is er een beperkt aantal fietsen te huur. Minder valide bezoekers hebben de mogelijkheid om het festival met de auto te bezoeken. Er zijn vanwege corona voor het festival in totaal slechts driehonderd kaarten beschikbaar.

’t Roegwold

Al fietsend doorkruist de bezoeker ’t Roegwold. Dit waterrijke gebied met veenmoeras, rietlanden, kleine bosjes en watervlaktes is zeer geliefd bij vogelspotters, wandelaars en fietsers. ‘t Roegwold is voor veel mensen nog onontdekt terrein en Roeg Klassiek is dan ook bedoeld om tegelijk met de klassieke muziek ook het natuurgebied te leren kennen.

Het festival is een initiatief van Stichting Noordgedacht en wordt ondersteund door Kunstraad Groningen, het Cultuurfonds en het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Midden-Groningen. Meer informatie over het programma en het bestellen van tickets is te vinden op www.roegklassiek.nl.