Cultuur & Uitgaan

Historicus analyseert toespraak Poetin tijdens lezing RuG

Komende donderdag houdt historicus Nicolaas Kraft een lezing over de toespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin dreigde met oorlog tegen Oekraïne.


Leestijd: 1 minuut

Historicus analyseert toespraak Poetin tijdens lezing RuG
Historicus analyseert toespraak Poetin tijdens lezing RuG

Russen en Oekraïners hebben een heel andere kijk op hun geschiedenis. Kraft onderzoekt hoe de botsing tussen de verschillende historische verhalen van Rusland en Oekraïne verband houdt met de Russische invasie van Oekraïne. 

De lezing wordt gehouden door Studium Generale, de organisatie van de Rijksuniversiteit Groningen die lezingen en cursussen met betrekking tot wetenschap en cultuur organiseert. Het programma start om 20.00 uur, is Engels gesproken en vindt plaats in het Academiegebouw van de universiteit aan de Broerstraat.

Poetins toespraak van 21 februari was volgens Studium Generale in wezen een geschiedenisles van een uur. Poetin beweerde dat Oekraïne een intrinsiek onderdeel is van Rusland als natie, dat zijn onafhankelijke bestaan een anti-Russische uitvinding is van het Westen en bolsjewieken en dat Oekraïne sinds 2014 wordt geregeerd door neonazistische nazi's. 

De Oekraïense versie van de geschiedenis is radicaal anders: Oekraïne zou meer dan 300 jaar hebben gestreden voor zijn onafhankelijkheid en is altijd het slachtoffer geweest van Russische expansionistische agressie en communistisch totalitarisme. Hoe zorgde deze verschillende perspectieven ervoor dat de bom uiteindelijk barstte op 24 februari 2022? 

Nicolaas Kraft van Ermel doceert aan de afdeling geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richt zich op de hoe geschiedenis in Oekraïne, Rusland en Polen door politici wordt gebruikt. In Let's Ask delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden aan de actualiteit en beantwoorden ze vragen van het publiek en wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen.

Foto: Studium Generale Groningen