Zo’n driehonderd acteurs uit binnen- en buitenland zullen op 10 april (Paterswoldseweg) en op 12 april (Vismarkt) de gevechtshandelingen van 70 jaar eerder nabootsen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van echte tanks en andere legervoertuigen. In de reconstructies zijn onder leiding van regisseur Albert Secuur verhalen over de Groninger bevrijding verwerkt.
Naast de reconstructie zullen er verschillende andere activiteiten plaatsvinden om het 70-jarig jubileum van de bevrijding te vieren. Zo is er vanaf 10 april in het Scheepvaartmuseum een tentoonstelling over de oorlog en de bevrijding te zien. Ook wordt er in het Stadspark een WOII-kampement nagebouwd. Van 10 tot 12 april kunnen bezoekers rondlopen in de originele wereld van Canadese en Duitse soldaten.
De bevrijding van Groningen duurde van vrijdag 13 april tot maandag 16 april 1945. 110 Groningers kwamen om tijdens de gevechten, 43 Canadezen sneuvelden. Naar schatting 300 Duitse soldaten, Nederlandse en Belgische SS’ers, SD’ers en NSB’ers vielen in de strijd. Een groot deel van het centrum werd tijdens de hevige strijd verwoest.