Cultuur & Uitgaan

Klassieke muziek op zondagmiddag in de Jacobuskerk in Uithuizen (2 juni)

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen zondagmiddag 2 juni genieten van een uitvoering van een kamerkoor op Het Hogeland in Noord Groningen. Het Kamerkoor Arti Vocale geeft dan ’s middags vanaf vier uur in de Jacobus de Meerdere kerk in Uithuizen een uitvoering van werken van onder meer Monteverdi en Sweelinck.


Leestijd: 1 minuut

Er is een zeer divers programma samengesteld met daarin kerkmuziek uit Italië, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Nederland en een tweetal werken uit de Oosters-orthodoxe liturgie (Rachmaninov).

Met vroeg-barokke Motetten uit Italië (Monteverdi) en Amsterdam (Sweelinck) tot een ‘pas’ geschreven Psalm-Motet van Daan Manneke, een bekroond werk uit 1962.

Romantiek

Tussen deze oude (16de eeuw) en nieuwe muziek (20ste eeuw) wordt een muzikale lijn getrokken met koorwerken uit de “Romantiek” (18de en 19de eeuw). In de “Romantiek” laten grote componisten veelal meer hun eigenheid, hun specifieke cultuur horen, passend bij hun geboorteland. De Franse lichtheid en doorzichtigheid (Fauré), de Duitse, meer strenge en doorwrochte muziek (Bruckner) naast de Engelse koorcultuur (Brewer), bekend van de zogenaamde Evensongs en hun kathedrale jongenskoor-cultuur.

Interessant palet

Een interessant palet, met een grote verscheidenheid aan muziek waar koren zich in de diverse landen mee bezig houden en ook daarmee hun ‘kerk-muzikale plichten’ vervullen. Arti Vocali heeft voor dit concert samenwerking gezocht met Wim Westerman, een harmoniumspecialist. Hij zal het koor in een aantal koorwerken begeleiden en daarnaast enkele korte solo-werken spelen.

Het Frans drukwindharmonium werd in de 19de eeuw veel gebruikt als begeleidingsinstrument, vooral in kerken en kerkmuziek. Componisten als Charles Gounod, Camille Saint-Saëns en Gabriël Fauré hebben veel muziek voor dit bijzondere instrument geschreven. Het instrument sluit qua kleur en speeltechnische mogelijkheden uitstekend aan bij de expressie van het Kamerkoor. De klank van koor en harmonium laat zich goed versmelten tot één geheel.