Cultuur & Uitgaan

Koninklijke Horeca Groningen vreest voor positie hotels bij nieuw tariefstelsel voor toeristenbelasting

Dit is nu niet het moment om over te gaan op een nieuw systeem voor de toeristenbelasting in Groningen. Mocht de gemeenteraad daar woensdag wel mee akkoord gaan, dan leidt dat tot een lastenverzwaring. Dat is slecht voor de hotelbranche, maar ook voor de toeristenindustrie in Groningen. Dat betogen Irene van der Velde, voorzitter van KHN Groningen en Egbert Brinks aan, voorzitter van het hoteloverleg (HOG).


Leestijd: 2 minuten

Koninklijke Horeca Groningen vreest voor positie hotels bij nieuw tariefstelsel voor toeristenbelasting
Koninklijke Horeca Groningen vreest voor positie hotels bij nieuw tariefstelsel voor toeristenbelasting

De horeca – in het bijzonder de hotels – houdt het hart vast. Het is voor de branche al een onmogelijk zware tijd maar de gemeenteraad onderzoekt de mogelijkheid om een duurder en ingewikkelder tariefstelsel voor toeristenbelasting in te voeren. “Een slecht plan waardoor velen net als vorig jaar wéér met een verhoging worden geconfronteerd, het houdt een keer op”, zegt Irene van der Velde, voorzitter van KHN Groningen, die vreest voor de positie van de hotels en het toerisme, zeker met het oog op het belangrijke herstel na Corona.

'Verhoging toeristenbelasting schaadt toerisme'

Toeristenbelasting (ook wel: logiesbelasting) moet door de toerist aan de logiesverstrekker worden betaald. Die moet het vervolgens weer doorgeven aan de gemeente. “Het hotel is dus slechts een doorgeefluik maar daardoor lijkt de overnachtingsprijs wel hoger dan die werkelijk is”, legt Brinks uit. En hogere prijzen maken Groningen minder aantrekkelijk voor toeristen. Vorig jaar ging de belasting al met 17,5% omhoog naar € 3,70 per persoon per nacht: één van de hoogste tarieven in Nederland. En nu wordt dus overwogen om de toeristenbelasting alweer te verhogen met maar liefst 30%.

Het grote plaatje

Van der Velde vindt dat men het grote plaatje mist en slechts op details acteert. Ze verwacht van de raad meer dan dat. “Het gaat hier om een serieus economisch belang voor de sector én gemeente als geheel. Dan moet je als raad niet in een reflex een heel belastingsysteem willen omgooien omdat een camping komt klagen. Dan had je eerder wat moeten vinden van de logiesbelasting. Een ander tariefsysteem heeft bovendien veel meer negatieve effecten dan men denkt. En daar is uiteindelijk ook een camping niet mee geholpen”, aldus Van der Velde.

KHN maakte met de vorige colleges juist de afspraak om naar 1 tarief te gaan. Deze plannen zouden daar tegenin gaan. De raad buigt zich aanstaande woensdag over de reactie van het college op de motie. Van der Velde en Brinks rekenen op het gezond verstand van de raad, al helemaal in deze ongekend zware tijd voor de horeca, zo zeggen ze.