Cultuur & Uitgaan

Kunstpunt Groningen roept kunstenaars op zich te melden voor teruggave BKR-werken

Kunstpunt roept kunstenaars (of erven van) op zich te melden als zij belangstelling hebben voor teruggave van werk dat zij maakten in het kader van de BKR. Omdat Kunstpunt in de nabije toekomst gaat verhuizen, is de noodzaak ontstaan het depot op te ruimen. De gemeente Groningen heeft daarop besloten deze werken zoveel mogelijk terug te geven aan de (erven van) kunstenaars.


Leestijd: 1 minuut

Kunstpunt Groningen roept kunstenaars op zich te melden voor teruggave BKR-werken
Kunstpunt Groningen roept kunstenaars op zich te melden voor teruggave BKR-werken

De Kunstuitleen van Kunstpunt Groningen (voorheen CBK Groningen) beheert en exploiteert de kunstcollectie van de gemeente Groningen. Deze collectie omvat niet-museale werken, waaronder werken uit de Beeldende Kunstenaars Regeling. De staat van een deel van deze werken is niet meer geschikt voor uitleen. 

In de periode 1956-1987 verwierf de gemeente Groningen in het kader van de BKR-regeling werk van lokale kunstenaars. “Het werk is jarenlang beschikbaar geweest voor de Kunstuitleen. Groningers hebben de mogelijkheid gehad deze werken in huis te hebben, om te lenen en eventueel te kopen. Vanwege beperkte mogelijkheden in de huisvesting is in het verleden (2002-2004), na zorgvuldige beoordeling al veel werk uit de collectie gehaald,” vertelt Jeanine de Boer, projectleider bij Kunstpunt. 

Voor werken met museale waarde is een bestemming gezocht. Overige werken achter glas zijn uitgelijst en in dozen en mappen opgeborgen. Het depot van Kunstpunt heeft niet de ideale opslagomstandigheden zoals een museum dat wel heeft en daardoor gaat de staat van het werk achteruit. 

Een concrete verhuizing is nog niet aan de orde, maar dit zal in de nabije toekomst waarschijnlijk wel plaatsvinden. “Door nu te beginnen met opruimen, nemen we de tijd dit zorgvuldig te doen.”

Kunstenaars of erven kunnen zich melden door voor 31 januari 2023 contact op te nemen met Kunstpunt Groningen via bkr@kunstpuntgroningen.nl. Meer informatie over de procedure is te vinden op de website van Kunstpunt: kunstpuntgroningen.nl/bkr