Cultuur & Uitgaan

Lezing over twee verdwenen wierden van ruim 2000 jaar oud

Twee opgegraven wierden van ruim 2000 jaar oud: daarover gaat een publiekslezing archeologie op donderdag 25 januari. Archeoloog Sierd Jan Tuinstra behandelt in zijn lezing de vondsten die werden gedaan bij opgravingen in wierden bij Bedum en Westerwijtwerd.


Leestijd: 1 minuut

De lezing is onderdeel van een drietal lezingen over archeologie, georganiseerd door Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur in samenwerking met het Platform Archeologie & Publiek, de betrokken erfgoedinstellingen en Biblionet Groningen.

Onbekende wierde

In 2023 ontdekten archeologen, bij de bouw van een hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Vierverlaten, de resten van een lage huiswierde en vlaknederzetting van ruim 2000 jaar oud. Deze wierde bij Bedum bleek vrij klein van omvang, zodat maar liefst 75 procent van de locatie kon worden opgegraven. Dit leverde een schat aan informatie op. De wierde functioneerde een paar honderd jaar als vetweiderij waar kalveren vetgemest werden voor een nabijgelegen bewoonde wierde. Er stond een woning op de wierde voor de boerenfamilie die de vetmesterij beheerde.

Deze wierde, en ook de wierde in Westerwijtwerd, werden in de vierde eeuw na Christus beide verlaten. Door de vondsten te analyseren kon men de geschiedenis van de wierden in kaart brengen.

In Museum Wierdenland is nog tot 31 januari een tentoonstelling te zien waarin wordt verteld hoe de wierde ontstond en hoe er geleefd en gewerkt werd gedurende ruim twee eeuwen vanaf het begin van de jaartelling.

De lezing wordt gehouden op donderdag 25 januari 2024 in Museum Wierdenland in Ezinge om 20.00. Er wordt geen entree geheven, maar aanmelden is verplicht. De lezingen zijn ook online live te volgen via youtube.com/groningsebibliotheken.