Cultuur & Uitgaan

Lou Reed centraal in multimedia productie zaterdag bij EM2 in Groningen

Bij EM2 op het Suikerunie-terrein in Groningen begint zaterdagavond 16 oktober om tien uur een muzikaal eerbetoon aan de legendarische musicus/schrijver Lou Reed. Het gaat om een multimedia productie, waarbij film, muziek en kunst samenkomen.


Leestijd: 1 minuut

Lou Reed centraal in multimedia productie zaterdag bij EM2 in Groningen
Lou Reed centraal in multimedia productie zaterdag bij EM2 in Groningen

Een multimedia productie, waarbij film, muziek en kunst samenkomen. Bij deze productie worden door middel van video-projecties de teksten van Lou Reed uitvergroot, o.a. van de albums ‘Velvet Underground & Nico en ‘Berlin’.

Het was in die tijd waar het woord ‘Underground’ voor het eerst werd gekoppeld aan avantgarde films en muziek. Vooral het dualisme in persoonlijkheden en conflicten speelden een belangrijke rol als inspiratie voor beide kunstenaars.

Vooral de teksten van Reed belichten issues die vandaag nog steeds relevant zijn als gender-identiteit, seksualiteit en drugs gerelateerde problematiek. Berlijn, de toenmalige gedeelde stad werd door Reed als metafoor gebruikt voor zijn dualisme.

Warhol betrok acteurs, drag queens, drugsverslaafden, musici en vrijdenkers, die bekend werden als de Warhol Superstars aan om te fungeren in zijn dualisme en producties. Deze hielpen hem bij het maken van zijn schilderijen en zeefdrukken, speelden een hoofdrol in zijn films en creëerden de sfeer waardoor de ‘Silver Factory’ legendarisch werd.