Van maandag 13 mei t/m zaterdag 18 mei presenteert Iris Leenknecht, student Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen, de tentoonstelling ‘Een monarchie vol met koningen’ in het Tschumipaviljoen aan het Hereplein in Groningen. De tentoonstelling toont handgemaakte kronen en wordt op donderdag 16 mei om 20.00 uur geopend.
Tijdens de opening vindt een performance plaats waarin de kroning van onze koning Willem Alexander met een speelse knipoog wordt nagebootst. Alle toeschouwers kunnen die dag worden gekroond onder het motto; ‘monarchie versus monopoly’ met als vraag;’ waar zit dan onze democratie?’
Op donderdag 16 mei om 20.00 uur arriveert de koning in een gouden Suzuki Alto, welke symbool staat voor de gouden koets. Vervolgens wordt het glazen gebouw geopend en toegankelijk gemaakt voor publiek. De kronen die onder andere staan uitgestald in het Tschumipaviljoen, zijn allemaal hand gemaakt. Als toeschouwer kun je er een uitkiezen. Met deze kroon word je op de troon gekroond door Iris Leenknegt. Na de kroning maakt een fotograaf een portret , welke is terug te zien op de website: www.king-irisleenknegt.com. De kroon is dan voor jou.
De vraag die tijdens de performance naar voren komt, gaat over de verschuiving van machten. Door de globalisering die gepaard gaat met het informatietijdperk heeft het bedrijfsleven een ander uiterlijk gekregen. We hebben hierdoor een rijk leven gekregen, onze levenstandaard in de Westerse maatschappij is aanzienlijk hoger geworden. De markt die op onze behoeften inspeelt, veranderd snel en geeft ons een ruim assortiment waar we uit kunnen kiezen. De producten veranderen sneller en worden steeds beter. Het bedrijfsleven moet zich flexibel opstellen om aan de markt te kunnen voldoen. Bedrijven concurreren met elkaar en worden vaker gereorganiseerd waardoor het moeilijk wordt om vaste werknemers aan te nemen.
Nul uren contracten, deeltijdwerk en specialisatie zijn moderne begrippen op de werkvloer, dit alles om de snelle marktwisseling gaande te kunnen houden. Monopolyen groeien en hebben aanzienlijk meer macht verkregen. Door de globalisering zijn er geen grenzen meer, het centrum ligt in het eigen land liggen maar de periferie is door gereisd naar landen met goedkope arbeiders. Door de verschuiving van arbeid is het soort werk in de Westerse maatschappij veranderd.
Zo zijn er meer zichtbare veranderingen in onze cultuur, talentvol en flexibel zijn, is nu een ‘must’ als werknemer zijnde.
Naast dat we een hoge levenstandaard hebben is er ook een depressie-epidemie gaande, burn-outs en allerlei soorten stoornissen zoals ADHD/ADD en autisme zijn nu een heikel punt geworden. Misschien zijn we als mensen niet zo flexibel? Misschien moeten we de markt halt roepen en ervoor zorgen dat langetermijnplanning weer mogelijk wordt gemaakt? Misschien moeten wij, als een democratisch land opstaan en onze behoeften wat bijsnijden? Democratie betekent de stem van het volk, misschien wordt het tijd om die weer eens te luiden.
‘Word ook koning en sta op voor de democratie’ is het uitgangspunt van de performance, waarbij humor ook zeker wordt geapprecieerd . Met een jolige stemming en een kritische blik wordt de monarchie en democratische Nederland onder een loep genomen.