Cultuur & Uitgaan

Muziek op Noorderzon: op reis langs sounds van over de hele wereld

Van donderdag 15 t/m zondag 25 augustus worden het Noorderplantsoen en verschillende locaties in de binnenstad van Groningen weer omgetoverd tot podia voor het elfdaagse Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. Naast een uitgebreid programma vol theatervoorstellingen, lezingen en dansvoorstellingen, biedt het evenement op de 29eeditie een afwisselende muziekline-up met meer dan 80 namen uit de nationale en internationale muziekwereld. De meeste daarvan zijn gratis te bezoeken. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op noorderzon.nl.


Leestijd: 2 minuten

Muziek op Noorderzon: op reis langs sounds van over de hele wereld
Muziek op Noorderzon: op reis langs sounds van over de hele wereld

Spiegeltent
Wie op muzikale reis wil, is dit jaar in de Spiegeltent in het Noorderplantsoen op het juiste adres. Het Noorse Stampestuen(i.s.m. Stichting Folk) neemt de bezoeker mee op een epische verkenningstocht naar het Amerika van de 19eeeuw. Charley Crockettverkent The South, waar Texas blues, cajunmuziek en rauwe eerlijkheid hem opwachten. Tot slot is er de americanaband Next Of Kin, bestaande uit muzikanten van DeWolff, Dawn Brothers en Merel Sophie, die rootsklassiekers en tijdloze americana naar Groningen brengen. Kaarten zijn verkrijgbaar via noorderzon.nl.

Het Dok
Het Dok is misschien wel het meest bijzondere muziekpodium van Nederland. Dit ‘drijvende’ platform in het Noorderplantsoen is elke avond gratis te bezoeken. De line-up is internationaal en zeer divers. Van de soul, psych rock en Braziliaanse tropicália van de Amerikaanse openingsact Golden Dawn Arkestra, via de aanstekelijke beats van het Congolese KOKOKO!naar Hollands glorie uit naam van slotact De Likt, die elektronische soundscapes combineert met hilarische teksten.​​​​​​​

Podium Plataan, Podium Op Zuid, Dwergenpodium
Naast Het Dok zijn er elke dag nog veel meer vrij toegankelijke concerten. Podium Plataan host intieme, magische optredens door aanstormende én gevestigde talenten uit onder andere Denemarken en Chili. Podium Op Zuid is de openluchtbühne van Noorderzon waar – in samenwerking met vele partners – elke middag en avond een keur aan genres voorbijkomt, zoals jazz, hiphop, klassiek en woestijnblues. Geniet bij het Dwergenpodium (bij Bar de Dwergen) ’s middags van de eveneens gratis toegankelijke pop-upconcerten en ’s avonds van diverse dj’s. ​​​​​​​

Muziek DownTown
Ook op andere locaties in de binnenstad is Noorderzon te vinden. In de Lutherse Kerk speelt de Canadese wereldpianiste Vicky Chow(i.s.m. Soundsofmusic) twee expressieve en genuanceerde klassieke concerten, waar ze onder andere de minimal music van Philip Glass vertolkt. Someone/Tessa Rose Jacksonverbindt in haar show in Simplon muziek met een psychedelische expositie vol augmented reality. OOST is tijdens Noorderzon het terrein waar op meerdere dagen officiële afterparty’s plaatsvinden. Vanaf middernacht zijn bezoekers hier meer dan welkom om te genieten van acts als JASSSen Dollkraut.

Over Noorderzon
Noorderzon is de zeldzame en ietwat curieuze combinatie van een internationaal podiumkunstenfestival op het scherpst van de snede en een groot zomerfeest voor zo’n 150.000 bezoekers. Het kloppende hart van het festival is het idyllische Noorderplantsoen, waar gedurende elf dagen een groot, vrij toegankelijk festivaldorp verrijst waar theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst hand in hand gaan met eten, drinken en ontmoetingen. Voorstellingen vinden plaats in tenten en op buitenpodia in het Noorderplantsoen en op vele locaties en partnerpodia in de binnenstad van Groningen (Noorderzon DownTown). Van donderdag 15 augustus tot en met zondag 25 augustus vindt de 29e editie van het festival plaats.