Cultuur & Uitgaan

Nieuw Gronings kunst- en cultuurfestival: Blikopener

Groningen is een nieuw kunst- en cultuurfestival rijker: Blikopener. Dat wordt vrijdag 20 mei voor het eerst gehouden in EEMS, voorheen EMG Faktors, Eemskanaal Noordzijde 48.


Leestijd: 1 minuut

Nieuw Gronings kunst- en cultuurfestival: Blikopener
Nieuw Gronings kunst- en cultuurfestival: Blikopener

Een jaar lang sprak Buro Mix met 11 sleutelfiguren, die actief zijn binnen verschillende gemeenschappen en netwerken in de stad. De gesprekken gingen over thema’s die op dit moment spelen binnen de gemeenschappen van de sleutelfiguren.

Er werd gesproken over eenzaamheid en isolement, polarisatie en hokjesdenken, groeiende ongelijkheid, strijd om persoonlijke identiteit, schaarste en beter gebruik van openbare ruimte.

Rondom die thema’s werd een kunst- en cultuurprogramma gemaakt, met projecten die een positieve verandering teweeg willen brengen in de stad en verschillende gemeenschappen uit de stad samenbrengen.

In april en mei organiseerde Buro Mix al een aantal projecten, waar mensen uit de stad aan konden deelnemen. De Rotterdamse theatermaakster Floor van Leeuwen maakte van de openbare ruimte een club, door met een zwermende groep dansers door de stad te trekken. Het Tilburgse kunstcollectief Zwermers ging met Groningers aan de slag rondom de vraag: “wie hangt er in jouw kledingkast?” en deed een popup performance in Winkelcentrum Paddepoel.

Het Groningse dansgezelschap X_YUSUF_BOSS ging met een groep van 20 Groningse dansers aan de slag met een activistische dansscene. Eva Koopmans, een Gronings beeldend kunstenares, ging met een installatie de stad in om met mensen in gesprek te gaan hoe je perspectief je blik op de wereld bepaalt.

Op 20 mei is het resultaat van deze en andere projecten te zien op het Blikopener Eindfeest in EEMS (voorheen EMG Faktors, Eemskanaal Noordzijde 48). Het eindfeest is Pay What You Can; bezoekers bepalen aan het eind van de avond zelf of en hoeveel ze betalen, naar draagkracht en hoeveel ze de avond waard vonden. Zo kan de hele stad van het feest genieten.