“Jamr” (jamr.live) een app die functioneert als een centrale plek voor alle livemuziek in Groningen. Sinds de lancering, enkele weken geleden, hebben al vijfduizend mensen de app gedownload. Het bijzondere is dat iedereen die een evenement organiseert deze zelf aan de app kan toevoegen. De naam is afgeleid van het Engelse “jammen”, en “jamsessie”, oftewel spontaan en samen geïmproviseerd muziek maken.
“Het gaat hartstikke goed! Iedere dag melden zich zo’n honderd nieuwe mensen aan. De app was ook al zeer populair tijdens Eurosonic Noorderslag. Wij stonden toen op de vierde plaats van alle muziek-apps in Nederland”, vertellen Huub en Mart.
Het technische gedeelte is ontwikkeld door Huub. Hij is van beroep data engineer. Daarnaast is hij gepassioneerd muziekliefhebber. “Zelf miste ik een beetje het overzicht van livemuziek in Groningen. Op het moment dat ik op zoek was naar een nieuwe baan, en dus wat tijd over had, zag ik het als een hobby-project om een app te bouwen waarop je kunt zien wat er per dag allemaal te doen is”, aldus Huub.
Uiteindelijk werd het bouwen het een tijdrovende hobby, want hij was er acht maanden mee bezig om “Jamr” te ontwikkelen. Mart Oosterman is vormgever, en hij zorgde voor de vormgeving en de marketing.
Toen ze hun app lieten zien aan diverse uitbaters, zoals die van café Warhol, kregen ze meteen enthousiaste reacties. “Wij hebben regelmatig live muziek, maar promotie is wat lastig. Daarom ben ik zeer geïnteresseerd in een app”, aldus de Warhol-eigenaar.
Enkele jaren geleden was Facebook nog zeer in trek om evenementen op te vermelden, maar jongeren hebben Facebook verlaten. Instagram leent zich ook niet echt voor promotie. Dus er was inderdaad een hiaat.
Huub en Mart kregen steun van Milan Bos, die hoofdredacteur is van 3voor12, en voor Popronde werkt. Milan kent het Groningse popwereldje, en kan daardoor ook een brug slaan naar de bandjes en artiesten. >>
Het drietal heeft inmiddels ook een partnerschap gesloten met Chris Garrit, de oud-nachtburgemeester van Groningen en eigenaar van EM2 op het Suikerunieterrein, waar ook vaak optredens zijn.
Gezien de grote belangstelling denken de initiatiefnemers er ook over na om “Jamr” uit te rollen naar de rest van Nederland. “Maar daar hebben we geen grote haast mee. We willen het systeem eerst goed neerzetten in Groningen, en pas als we het allemaal goed in de vingers hebben, kunnen we het uitbreiden”
Omdat mensen de optredens er gratis op kunnen zetten, verdienen de initiatiefnemers er niets aan. Maar ze denken al wel na over een verdienmodel. “Maar dan zullen we het altijd zó doen dat de app gratis blijft voor gebruikers en de organisatoren van evenementen”
Ook denken ze er al over na om in de zomer een “Jamr’-festival” te organiseren bij EM2.
In elk geval krijgen ze energie van alle enthousiaste reacties. Huub: “Wat ik leuk vind is dat we iets hebben gemaakt dat waarde creëert voor anderen. Dit was er nog niet in Groningen, en het lijkt in een grote behoefte te voorzien. Dat is erg motiverend om verder aan te werken!”.
Mart: “Hartstikke leuk al die positieve reacties die we hebben gekregen. Veel eigenaren van kroegen en zalen zijn er blij mee. De vele reacties zijn zwaar boven onze verwachting, dus ik vind het geweldig om “Jamr” de komende tijd nog handiger en mooier te maken”.