Cultuur & Uitgaan

Nieuwe multi-media kunst in paviljoen aan Hereplein

In het Tschumipaviljoen aan het Hereplein in Groningen is vanaf woensdag een nieuw kunstwerk te zien. Deze keer van kunstenaar Jimi Kleinbruinink (35) uit Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Het Tschumi-paviljoen staat sinds 1990 in Groningen en is bedoeld om multi-media projecten te tonen uit binnen- en buitenland. De programmering geschiedt door Kunstpunt Groningen, dat in haar ogen interessante kunstenaars met bijzondere kunstwerken uitnodigt om hun werk er te laten zien.

Deze keer is dat dus Jimi Kleinbruinink die een installatie maakte speciaal voor dit paviljoen, onder de naam ‘Symbiotic reflections’. Voorbijgangers kunnen in de sculptuur een samenspel van kunstmatige en natuurlijke elementen herkennen. Zo heeft Kleinbruinink naast spiegels en plexiglas ook gebruik gemaakt van materialen zoals bamboe en takken van de naastgelegen net gesnoeide kastanjeboom.

In het hart van de installatie zit een draaiende kern, aangedreven door kleine motortjes die de sculptuur elegant door de ruimte laat kronkelen. Om de kern heen zie je diverse materialen zoals spiegels en transparant plexiglas. Deze materialen reflecteren de omgeving van het Tschumipaviljoen en breken op een natuurlijke manier het licht dat naar binnen valt.

‘Symbiotic reflections’ is nog dit hele voorjaar te bewonderen in het Tschumipaviljoen. T/m 22 juni is de installatie dag en nacht te zien.

(Foto: Kunstpunt Groningen – Impressie installatie Jimi Kleinbruinink)