Cultuur & Uitgaan

Nieuwe voorstelling Antiklimax in première bij Grand Theatre

Op 24 februari gaat Hamlet versus Don Quixote in première in Grand Theatre. In deze voorstelling kruipen Evalinde Lammers en David Westera in de huid van twee grootheden uit de westerse literatuurgeschiedenis. Zal de twijfelende Hamlet het afleggen tegen de onbezonnen Don Quixote? Of is hij de held die onze wereld vol crises nodig heeft?


Leestijd: 2 minuten

Nieuwe voorstelling Antiklimax in première bij Grand Theatre
Nieuwe voorstelling Antiklimax in première bij Grand Theatre

We zijn allemaal nogal veel met onszelf bezig. We zijn onzeker, twijfelen aan de wereld, onszelf, aan goed en kwaad – we turen in het duister en hopen daar iemand te zien die op ons wacht, maar het blijft stil. En ondertussen branden de bossen af, de zeespiegel stijgt, de ongelijkheid groeit. Om wat voor helden vraagt deze wereld?

Na de geslaagde bewerking van Peer Gynt trekken de makers van Antiklimax opnieuw twee (anti)helden uit de westerse literatuurgeschiedenis naar het hier en nu. Een duel tussen 17e eeuwse karakters ‘Hamlet’ van William Shakespeare en ‘Don Quixote’ van Miguel de Cervantes – tussen hoofd en hart, tussen egoïsme en idealisme.

Evalinde Lammers en David Westera gaan op zoek naar de Hamlet en Don Quixote in zichzelf, zich wentelend in geschiedenis en fictie, worstelend met zichzelf en het publiek, zoekend naar heldendom in een wereld waar de geschiedenis terug is van nooit weggeweest.

Wie te zijn, wie niet te zijn? Is ‘t nobeler de slagen en stoten van het noodlottig toeval – getroost en gesterkt door onze idealen – te bevechten, of muitend aan de vloed van moeilijkheden een eind te maken – te sterven, slapen… oftewel: to Hamlet or to Don Quixote… That’s the question!

Over Antiklimax

Antiklimax maakt energiek, persoonlijk en meeslepend theater, dat humor niet schuwt en het publiek letterlijk en direct aanspreekt. David Westera (1996) en Koen van Seuren (1994) schrijven nieuwe teksten op basis van repertoire of groot werk uit de theatergeschiedenis. Antiklimax is maker binnen Station Noord en aangesloten bij platform STORMRAM.

Over Grand Theatre Groningen

Grand Theatre is het eigenzinnige en baanbrekende theater van Groningen. Vanuit het hart van de stad plaatst het theater toonaangevende programma’s in hedendaags perspectief.

Antiklimax – Hamlet versus Don Quixote

Donderdag 23 februari 20:00 uur (try-out), Grand Theatre, Groningen

Vrijdag 24 februari 20:00 uur (première), Grand Theatre, Groningen

Grand Theatre Groningen

Grote Markt 35, Groningen

Kaarten verkrijgbaar viawww.grandtheatregroningen.nl