Cultuur & Uitgaan

Noord Nederlands Orkest (NNO) zet met minifilm stip op de horizon

Het NNO heeft een minifilm gemaakt, waarmee ze als het ware een stip op de horizon willen zetten. Het orkest zat wekenlang stil, maar door de versoepelingen van de coronamaatregelen, kunnen ze nu weer optreden. Niet zoals men gewend was.


Leestijd: 1 minuut

“De realiteit voor de kunstensector is drastisch veranderd. Muziek, toneel, dans, alles zal de komende tijd anders zijn dan we gewend waren. Het is vervreemdend, surrealistisch en onwerkelijk. Als orkest willen we vooruit kijken en een boodschap meegeven: Verbeelding creëert de realiteit”, zo valt te lezen in een nieuwsbrief van het NNO. 

Een stip aan de horizon
Sinds 1 juni kan het orkest kan weer naar de concertzalen. De musici zijn enorm blij dat zij weer mogelijkheden hebben om samen te spelen en voor een kleine groep klassieke muziekliefhebbers kunnen optreden. Zo start vanaf 3 juni in SPOT/De Oosterpoort Groningen een serie Lunchbreak concerten, waarin wisselende ensembles elke woensdagmiddag spelen voor maximaal 30 bezoekers. Speciale maatregelen zijn getroffen om iedereen veilig en gastvrij te kunnen ontvangen. 

Dvoráks Nieuwe Wereld symfonie
42 musici speelden voor de minifilm The way to the New World die hierboven te zien is een passage uit Dvoráks Negende symfonie in, ook wel De nieuwe wereld symfonie genoemd. Dit deden ze op anderhalve meter afstand van elkaar. Om de beurt, alleen of met zijn tweeën, in de concertzaal. Alle opgenomen partijen, aangevuld met opnames van musici die thuis hun partijen speelden, zijn gemixt en verwerkt in de minifilm. Het idee voor de film kwam van artistiek directeur Marcel Mandos.