Cultuur & Uitgaan

NNT maakt van theatervoorstelling 'Oom Wanja' nu ook een online theaterfilm

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) boekte twee maanden geleden grote successen met haar voorstelling Oom Wanja van de Russische schrijver Tsjechov. Helaas: vanwege corona was dit succes van korte duur. Maar de theatermakers hebben een list bedacht en hebben nu een fil-versie van hun theater-voostelling gemaakt, zodat iedereen thuis van een van de beroemdste toneelvoorstellingen uit de literatuur kan genieten.


Leestijd: 2 minuten

Noord Nederlands Toneel: verfilming van fraaie theatervoorstelling “Oom Wanja” nu online
Noord Nederlands Toneel: verfilming van fraaie theatervoorstelling “Oom Wanja” nu online

Afgelopen oktober ging de theatervoorstelling Oom Wanja in première in de Stadsschouwburg Groningen en speelde twee weken voor uitverkochte zalen (1,5 meter capaciteit) in Groningen en Rotterdam. De aangescherpte RIVM-maatregelen maakten het daarna onmogelijk om de geplande tournee voort te zetten.

Omdat dit verhaal vertelt moét worden sloeg NNT-regisseur Liliane Brakema de handen ineen met cinematograaf Sal Kroonenberg voor een online theaterfilm.

In deze online theaterfilm, gebaseerd op de voorstelling Oom Wanja, vallen het verhaal van de acteurs en het verhaal van Wanja samen: hoe moet je verder in een wereld in crisis, in een tijd waarin ons huidige economische en sociale systeem in duigen lijkt te vallen? Welke nieuwe verhalen hebben we dan nodig?

De theaterfilm is van 14 t/m 20 december on demand te zien op het online podium van het NITE Hotel.

(Foto boven: Reyer Boxem).

Oom Wanja

Buiten is het crisis. Binnen in een verlaten theater wacht een groep acteurs op de komst van publiek. Als de spanning niet meer te verdragen is, en de wereld van crisis te dichtbij is gekomen, besluiten de acteurs te ontsnappen in het oude verhaal van de Russische schrijver Tsjechov. Dit stuk van Tsjechov gaat over Wanja die zich tientallen jaren uit de naad heeft gewerkt voor zijn zwager, een arrogante professor. Omdat ze dachten dat het belangrijk was wat de beste man deed, bestierden Wanja en zijn nichtje Sonja het landgoed zodat de professor met zijn kennis de wereld tot een betere plek zou maken. Maar de professor bleek een mislukkeling en zijn elitaire projecten niet bestaand. Wanja heeft zijn leven gegeven voor een zeepbel. En wat nu?

Terwijl de acteurs proberen te ontsnappen in dit verhaal van 120 jaar geleden, blijkt het angstaanjagend veel over de wereld van vandaag te gaan en wordt het verontrustend actueel. Zo vallen het verhaal van de acteurs en het verhaal van Wanja samen: hoe moet je verder in een wereld in crisis, in een tijd waarin ons huidige economische en sociale systeem in duigen lijkt te vallen? Welke nieuwe verhalen hebben we dan nodig?

Tickets

De Online Theaterfilm Oom Wanja is van 14 t/m 20 december on demand te zien in het nitehotel.nl. Online tickets (€ 7,50) via ticketshop op nnt.nl/wanja.