Cultuur & Uitgaan

Noorderzon maakt eerste lokale programma bekend

Noorderzon Festival of Performing Arts & Society maakt vandaag de eerste namen van het lokale programma bekend. Zo is er onder meer een muzikale compositie in het provinciehuis en zal er een wandeling zijn door de Korrewegwijk.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Lucas Kemper
Foto | Lucas Kemper

De 33e editie van Noorderzon vindt plaats van donderdag 17 tot en met zondag 27 augustus. Het Noorderplantsoen en verschillende locaties in de binnenstad van Groningen vormen dan het decor voor een internationaal, nationaal en lokaal programma, met onder meer theater, dans, circus, lezingen, gesprekken, muziek en een kinderprogramma.

Elk jaar zijn er een flink aantal noordelijke ‘makers’ op het festival. Bovendien keren dit jaar ook de containers terug op het festival. In deze kleine speellocaties kunnen bezoekers voor een gereduceerd tarief naar een korte voorstelling van een lokale maker. De invulling van het containerprogramma wordt op 12 juli bekendgemaakt.

Lokaal programma:

  • Elk gebouw heeft zijn eigen klanken, tonen en geluiden. Klankkunstenaar Bouke Groen heeft speciaal voor Noorderzon een unieke muzikale compositie gemaakt binnen de ruimtes van het Provinciehuis. Hiervoor bracht hij de klank-karakteristieken van het provinciehuis in kaart, met behulp van geluidsmetingen.
  • Elk jaar selecteren Kunstpunt Groningen en Noorderzon een talentvolle kunstenaar die een nieuw werk speciaal voor het festival maakt. Dit jaar is de keuze gevallen op Faisel Saro. Faisel presenteert op Noorderzon Genius Loci, een opvallende installatie in het Noorderplantsoen. De toegang hiervoor is gratis.
  • Tijdens een wandeling door de Korrewegwijk neemt innemende verteller Sijas de Groot (Tussenland) je stap voor stap mee door een stuk geschiedenis. Met de Korrewegwijk als decor wordt de wijk ineens heel persoonlijk, want waar zie je ongelijkheid? Wat zijn de kansen?
  • Chantalla Pleiter en Jan Klug presenteren VR-voorstelling ‘Virtual’ Bodies in Sonic Space: Wat als je een compleet nieuwe wereld kon maken, samen met anderen? En hoe maak je contact met iemand zonder het gezicht of de identiteit te zien? Zet de VR-bril op en ontdek een verrassende en magische dimensie waarin de grenzen van de realiteit worden verlegd.
  • Ontdek de verborgen werelden van jongeren uit Groningen en Katlehong, een township in Johannesburg tijdens de work-in-progress presentatie van HIDDEN_Katlehong. Dit internationale samenwerkingsproject tussen het Groningse X_YUSUF_BOSS en het Zuid-Afrikaanse Via Katlehong onderzoekt kansenongelijkheid onder jongeren op beide plekken.
  • Rijkstheater presenteert een klein visueel spektakel in de vorm van een multimediale theatervoorstelling, vol prachtige maquettes over twee krabben. Maar de voorstelling gaat dieper dan dat… It’s all crab vertelt eigenlijk het aangrijpende verhaal van de strijd tegen borstkanker.

Kaarten

Kaarten voor een groot gedeelte van het programma van Noorderzon zijn inmiddels te verkrijgen via noorderzon.nl. Op 17 juli om 12.00 uur start de kaartverkoop van het volledige programma. Kaarten voor containervoorstellingen zijn alleen tijdens het festival op de dag zelf verkrijgbaar.