Cultuur & Uitgaan

“Oosterpoort verplaatsen niet nodig - bouw popzaal op Suikerzijde”

Moet Groningen het cultuurcentrum De Oosterpoort slopen en vervangen door een ‘Nieuwe Poort’ achter het Hoofdstation, met daarin nieuwe zalen voor klassieke muziek, popconcerten en evenementen? Deze vraag is actueel omdat de gemeenteraad van Groningen nadenkt over de vraag of er een opvolger moet komen voor De Oosterpoort.


Leestijd: 4 minuten

De huidige Oosterpoort is weliswaar een geliefd podium voor artiesten en publiek, maar het gebouw is niet toekomstbestendig, en technisch gezien aan het eind van z’n leven. Daarom werken de gemeente Groningen en SPOT aan plannen voor een opvolger van De Oosterpoort, onder de werktitel “De Nieuwe Poort”. Voor deze partijen is het stationsgebied de voorkeurslocatie, maar ook de mogelijkheden van de Suikerzijde worden onderzocht.

In de Groninger Internet Courant laten we mensen aan het woord die een bijdrage kunnen leveren aan de discussie over een nieuwe Oosterpoort voor Groningen.

Paul Grimmius is actief op het Suikerunieterrein, als directeur van gebiedscoöperatie de SuikerBiedt en was eerder creatief directeur van Paradigm. De SuikerBiedt is ‘een verzameling pioniers, makers, doeners en creatievelingen die samen kleur geven aan het Suikerterrein en de rest van de stad”.

Grimmius heeft een duidelijke visie op de plannen voor een nieuwe Oosterpoort. Althans: wat hem betreft is het helemaal niet nodig om het huidige cultuurcentrum compleet te slopen, en iets verderop, achter de Hoofdstation, weer op te bouwen. Maar wel vindt hij het goed dat er wordt nagedacht over een nieuwe popzaal voor Groningen. Volgens hem wel begrijpelijk aangezien SPOT Groningen grotere artiesten naar Groningen wil halen. En daar is ook ruimte voor: op het Suikerunieterrein. Dat zou zich moeten ontwikkelen tot een bruisend cultureel gebied.

“Dat de nieuwe grote popzaal er moet komen is duidelijk. Zo’n zaal zou je heel goed kunnen realiseren op het Suikerterrein. Als je dat daar combineert met het Zeefgebouw ontstaat er een complex waar misschien wel achtduizend bezoekers naartoe kunnen”, betoogt Grimmius.

In zijn visie kan het huidige cultuurcentrum De Oosterpoort voor een belangrijk deel behouden blijven op de huidige locatie, door het bestaande gebouw te restaureren en upcyclen. Het volledig slopen van De Oosterpoort is volgens hem absoluut niet meer van deze tijd. Beter is het om onderdelen van het huidige cultuurcentrum die nog bruikbaar zijn te hergebruiken, in een te vernieuwen complex op de huidige locatie.

Wanneer een deel van de functies van de Oosterpoort op de huidige locatie kunnen blijven, is dat ook goed voor het culturele leven in de binnenstad. “De (binnen)stad heeft steeds minder kleinschalige podia waar je als startende maker terecht kunt om je muziek voor publiek uit te proberen. Laten we voorkomen dat nieuwe grote projecten de doodsteek worden van de (klein)kunst en cultuur die we al hebben”, zo betoogt hij.

Megalomaan

Volgens Grimmius moeten we voorkomen dat we een “megalomaan project” gaan bouwen achter het Hoofdstation. “Het risico dat een project als de Nieuwe Poort kleine initiatieven opslokt is zeer groot. Daarnaast loop je het risico dat dit gebied veel te druk wordt in de toekomst.”

Hóe die nieuwe popzaal op het Suikerunieterrein er dan precies uit moet komen te zien, dat weet Grimmius ook niet. Maar volgens hem is het wel zaak dat Groningen er heel goed over nadenkt, dat er geen megalomane blokkendozen komen. Het Suikerunieterrein biedt volgens hem mooie ontwikkelingsmogelijkheden. Bovendien: het terrein staat nu al ‘op de kaart’, de loop zit erin, er komen honderdduizenden bezoekers per jaar bezoekers. Daar kun je op voortborduren.

“Er is hier een voor Groningen uniek terrein ontstaan. En daar is nog ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Je zou er dus een deel van de activiteiten van de huidige Oosterpoort onder kunnen brengen. Voeg dat dan samen, en maak er zo een cultureel bruisend gebied van!”.

“Wij zitten hier als gebruikers tot 2030, dat is zo met de gemeente afgesproken. Helaas is er met de huidige gebruikers van het terrein nog niet echt een gesprek gevoerd over wat er daarna moet gebeuren. Maar Groningen heeft nu eenmaal plekken nodig om te pionieren, creatieve broedplaatsen, die moeten we behouden, druk dat niet zomaar de stad uit. Iedereen wil graag in de buurt van zo’n creatieve broedplaats wonen.”

“Deze plekken staan onder druk. Laten we er in Groningen dan eens goed over nadenken over hoe je hier een deel van De Nieuwe Poort zou kunnen inpassen, en hoe we zo een bruisende plek voor de toekomst kunnen ontwikkelen”.

“Dat zou een enorme impuls kunnen zijn voor het Suikerterrein en de woningen die in de nieuwe wijk Suikerzijde op het achter-terrein gebouwd gaan worden. Dat is ook beter dan een blokkendoos bij het Hoofdstation, een gebied dat straks dan veel te druk zal worden. Hoe dat allemaal precies moet, dat weet ik ook niet. Maar laten we er in Groningen héel goed over na denken, met bewoners, initiatiefnemers en beleidsmakers samen. Participatief en minder top-down, om zo een breed gedragen concept ontwikkelen waar de stad honderd jaar mee vooruit kan”.

(Foto: SUIKERBRIJ festival – een gezamenlijke open dag georganiseerd door de gebruikers van het Suikerunie terrein. Credits: Diepzeekonijn.)