Cultuur & Uitgaan

Open Energiedag: neem een kijkje bij de Groningse energie-opwekkers

Tijdens de landelijke Open Energiedag op 16 september openen zonnewarmtepark Dorkwerd en WarmteCentrale Zernike de deuren voor het publiek. Op beide locaties wordt duidelijk hoe Groningen de overstap naar een aardgasvrije stad maakt.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Campus Groningen
Foto | Campus Groningen

Zonnewarmtepark Dorkwerd

Het grootste zonnewarmtepark van Nederland wordt op dit moment gebouwd bij Dorkwerd door K3, TVP Solar en Novar voor het Groningse warmtebedrijf WarmteStad. Naar verwachting zal het park eind 2023 klaar zijn. Met behulp van zonnecollectoren wordt de warmte van de zon opgevangen en het warmtenet verwarmd. De zonnewarmte is voldoende voor 25 procent van alle warmte die de ruim 12.500 aangesloten huishoudens en bedrijven uit Noordwest Groningen verbruiken. Het technisch innovatieve zonproject wordt gebouwd op het voormalig baggerdepot in Dorkwerd, nabij de stad Groningen.

WarmteCentrale Zernike

In de WarmteCentrale Zernike Campus, die in 2022 is geopend, komen verschillende duurzame warmtebronnen van WarmteStad bij elkaar. Naast de warmte van het zonnewarmtepark bij Dorkwerd, gebruikt WarmteStad restwarmte van datacenters én wekt de WarmteCentrale zelf duurzame warmte op. Via de centrale worden de verschillende warmtebronnen naar de gewenste temperatuur gebracht voor de verwarming van Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen en Kostverloren. De WarmteCentrale is daardoor een onmisbare schakel in de overstap naar aardgasvrij wonen.

Beide locaties zijn op 16 september tussen 13 uur en 16 uur open voor publiek. En ze zijn niet de enige energie-opwekkers die te bezoeken zijn. Dit jaar openen meer dan zestig locaties hun deuren voor publiek. Meer informatie is te vinden op www.openenergiedag.nl of op warmtestad.nl/openenergiedag