Cultuur & Uitgaan

Opening BreinBieb in Forumbibliotheek Haren

Hoe werkt het brein? Hoe goed is jouw geheugen? En wat is dementie? Op deze vragen kun je vanaf 30 augustus antwoord krijgen bij BreinBieb in de Forumbibliotheek Haren. Theo Sieling van Stichting Fondsenbeheer Welzijn Haren opent op maandag 30 augustus op feestelijke wijze de Breinbieb-collectie. Vanaf 11.30 uur is BreinBieb toegankelijk voor het publiek.


Leestijd: 1 minuut

Opening BreinBieb in Forumbibliotheek Haren
Opening BreinBieb in Forumbibliotheek Haren

BreinBieb

BreinBieb beslaat het hele spectrum van onthouden en vergeten: van leuke thema’s zoals begrijpen en het 'fit houden' van het geheugen, tot serieuze onderwerpen als dementie en mantelzorg. Je vindt er boeken en spelletjes voor het activeren en fit houden van het geheugen. Je mag alle materialen lenen. Je kunt ook langskomen met vragen of voor een doorverwijzing naar instanties rondom dit onderwerp in de gemeente Groningen.

Opening en informatiemarkt

Op maandag 30 augustus zijn er na de officiële opening tussen 11.30-16.30 uur diverse welzijnsorganisaties aanwezig, zoals Alzheimer Nederland, Slimotheek, Wij Haren, Humanitas/Torion, Icare, ZINN en oprichter van Dementheek Leek, Sjaak Verster. Je kunt bij hen vragen terecht met vragen over geheugenproblemen, dementie en mantelzorg. Natuurlijk kun je ook kennis maken met de spellen van BreinBieb. Sjaak Verster vertelt je graag meer!

Activiteiten rondom het brein

Regelmatig wordt er een lezing of workshop georganiseerd. Elke eerste dinsdag van de maand (met uitzondering van de schoolvakanties) van 10.30 – 11.30 uur zijn er spelochtenden in het kader van BreinBieb. Onder begeleiding van een spelleider kun je spellen spelen uit de collectie.
Op donderdag 7 september geeft Sjaak Venster, oprichter van de Dementheek in Leek, een demonstratie en uitleg van de spellen uit de collectie. Puzzels, quizzen en memory spelen helpen het geheugen fit te houden en kunnen het haperende brein ondersteunen. De toegang van deze activiteiten is gratis. 

Samenwerking

BreinBieb Haren is mede tot stand gekomen met behulp van een subsidie van de Stichting Fondsenbeheer Welzijn Haren en is na BreinBieb in Forumbibliotheek de Wijert de tweede BreinBieb in de stad Groningen. In de provincie is BreinBieb aanwezig in de bibliotheken Bedum, Delfzijl en Hoogezand. Veel BreinBiebs werken samen met instanties die zich bezighouden met het geheugen, dementie en mantelzorg.