Cultuur & Uitgaan

Oud-burgemeester Wallage interviewt auteur Palache over Joodse Identiteit

Journalist en auteur Ronit Palache spreekt op 11 september in Groningen met oud-burgemeester Jacques Wallage over haar boek Ontroerende Onzin, de Joodse identiteit in het Nederland van nu. Het interview in Synagoge Groningen wordt gehouden op de Europese Dag van de Joodse Cultuur die in meer dan 300 Europese steden plaatsvindt.


Leestijd: 2 minuten

Oud-burgemeester Wallage interviewt auteur Palache over Joodse Identiteit
Oud-burgemeester Wallage interviewt auteur Palache over Joodse Identiteit

In 2016 verscheen het boek Ontroerende Onzin. Ronit Palache interviewde er ruim 100 joodse Nederlanders voor. Ze wilde ontdekken wat voor hen het joods zijn betekent. Jacques Wallage gaat op 11 september in een interactieve interview setting met Ronit Palache én het publiek de (her)ontdekking en invulling van de joodse identiteit verkennen.

Verbondenheid en verdeeldheid

Wat bindt de joden in Nederland? Wie zijn zij en welke toekomst hebben ze? Ronit Palache laat in Ontroerende Onzin de complexiteit van het jodendom zien aan de hand van ruim honderd Nederlandse joden van drie generaties. Voor de meeste Nederlandse joden in het boek speelt God een kleine rol. Toch zijn ze allemaal joods. Wat dat dan is? Erbij horen, herkenning voelen, het delen van een zwaar verleden, maar ook de humor, het intellectualisme en de verbondenheid met Israël. Toch kent het Nederlandse jodendom ook verdeeldheid.

Palache en Wallage

Ronit Palache (1984) studeerde journalistiek en werkte als journalist bij Weekblad Elsevier. Ze deed redactie voor het radioprogramma Šimek ’s Nachts en werkte tien jaar bij Uitgeverij Prometheus waar ze leiding gaf aan de publiciteitsafdeling en redacteur en Foreign Rights Manager was. Palache publiceerde drie boeken, waarvan twee bloemlezingen: Ontroerende Onzin, de joodse identiteit in het Nederland van nu (2016, Uitgeverij Prometheus), Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan, een bloemlezing van het werk van journalist Ischa Meijer in de prestigieuze Privé-domeinreeks van de Arbeiderspers (2020) en Bange mensen stellen geen vragen (Arbeiderspers 2020). Jacques Wallage (1946) is een telg uit een joods-Groningse middenstandsfamilie. Hij studeerde sociologie en planologie. Wallage was onder andere lid van de Tweede Kamer, staatssecretaris van onderwijs en van 1998 tot 2009 burgemeester van Groningen.

Gratis toegang

Synagoge Groningen is op 11 september (Europese Dag van de Joodse Cultuur) van 12.00 tot 15.00 uur gratis geopend voor bezichtiging. Het interview van Jacques Wallage met Ronit Palache begint op 15.00 uur en is eveneens gratis toegankelijk.

De activiteiten tijdens de Europese Dag van de Joodse Cultuur worden aangeboden met steun van B'nai B-rith loge Hilleel, The European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heri-tage (AEPJ) en The National Library of Israel.

Europese Dag van de Joodse Cultuur Zondag 11 september Synagoge Groningen, Folkingestraat 60 Bezichtiging gebouw en exposities: 12.00 – 15.00 uur
Interview: 15.00 uur
Toegang gratis, reserveren is niet nodig.