Cultuur & Uitgaan

Oud gasthuis voor behoeftige vrouwen Groningen trekpleister in Open Luchtmuseum in Warffum

Een huis dat meer dan 250 jaar geleden werd gebouwd in de stad Groningen voor de opvang van alleenstaande, behoeftige vrouwen, krijgt een opknapbeurt in Warffum. Het huis werd bijna zestig jaar geleden al volledig afgebroken in Groningen vervolgens weer steen voor steen opgebouwd in Warffum. Daar is het al een tijd een van de trekpleisters van het Open Luchtmuseum in Warffum. Dit museum heeft besloten dit Vrouw Fransens’ Gasthuis een nieuwe opknapbeurt te geven


Leestijd: 1 minuut

Oud gasthuis voor behoeftige vrouwen Groningen trekpleister in Open Luchtmuseum in Warffum
Oud gasthuis voor behoeftige vrouwen Groningen trekpleister in Open Luchtmuseum in Warffum

Het Vrouw Fransens’ Gasthuis is gebouwd in 1768 aan de Battengang in Groningen. Tweehonderd jaar later verhuist het naar Warffum en wordt het onderdeel van Openluchtmuseum Het Hoogeland. De komende maanden vervangt het museum de oude stilistische inrichting door een meer realistisch historisch interieur.

De nieuwe opstelling laat zien hoe alleenstaande, vaak behoeftige vrouwen in het verleden werden gehuisvest, maar ook welke paralellen er liggen tussen armoede en armoedebestrijding van vroeger en vandaag de dag.

Het Gasthuis werd gebouwd met de erfenis die Geertruijt Fransen naliet. Op de hoek van De Kostersgang met de Battengang -tussen De Rademarkt en Het Schuitendiep- in Groningen, verrees een Gasthuis met een paar kamers voor behoeftige vrouwen.

Het was een van de twintig gasthuizen die in de 18e eeuw in de stad waren gevestigd. Enkele grotere gasthuizen, zoals het Pelster-, het Peper- en het Sint Anthonygasthuis, bestaan nog altijd en zijn ook nog bewoond.

Het museum neemt afscheid van het oude Gasthuis met een tentoonstelling Anatomie van een Gasthuis van alle oude interieurelementen. Naast de geschiedenis van het gebouw komt ook de ‘nieuwe’ inrichting aan bod. Het museum laat in de komende maanden al een ‘preview’ zien van wat de bezoeker in de toekomst kan verwachten.

Het museum hoopt het ‘vernieuwde’ Gasthuis in de loop van de zomer weer te openen voor het publiek

===============

Anatomie van een Gasthuis
18 februari t/m 29 juli 2023

Tot 1 april is het museum alleen in de weekenden geopend, daarna van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.