Cultuur & Uitgaan

Oud-stadjers terug naar Groningen: Djurre de Haan en Pauline Broekema

Twee landelijk bekende Stadjers komen binnenkort terug naar Groningen: de jonge singer-songwriter Djurre de Haan en NOS-journaal verslaggeefster Pauline Broekema. Djurre voor een akoestisch concert in De Graansilo in Groningen en in Appingedam, en Pauline voor een lezing in Warffum in haar geliefde Hogeland.


Leestijd: 1 minuut

Tijdens het festival ‘Terug naar het begin’ komt de van oorsprong Groninger singer-songwriter Djurre de Haan terug naar Groningen. Het festivalthema dit jaar is ‘de terugkeer’:  daarom zijn enkele artiesten geselecteerd die geboren zijn in de Groninger provincie, zich elders verder ontwikkelden en speciaal voor het festival terugkomen.

Hoewel Djurre  al meerdere keren te gast was bij DWDD, wordt hij ook wel het best bewaarde popgeheim van de Lage Landen genoemd.  Op vrijdag 10 mei geeft Djurre een intiem akoestisch concert in de Graansilo aan de Griffeweg, aanvang acht uur ‘s avonds. Het optreden van Djurre in Groningen, volgt op het concert dat hij op Hemelvaartsdag geeft in Appingedam: in de kerk van Solwerd treedt hij dan op met drie strijkers.

Lezing Pauline Broekema

Op dezelfde vrijdag, om acht uur houdt Pauline Broekema een lezing in Openluchtmuseum Hoogeland in Warffum. We kennen haar natuurlijk allemaal als redacteur- verslaggeefster bij het NOS Journaal. Naast haar journalistieke werk, schrijft ze sinds een jaar of vijftien.  In de titel van het festival herkent Pauline Broekema haar eigen drijfveren. Tijdens haar lezing  laat ze haar publiek zien hoe boeiend én verslavend een tocht, terug naar het begin, kan zijn: ‘Waar kom ik vandaan? Waar ligt het begin? Wie waren mijn voorouders?’

Jarenlang onderzoek was het gevolg. Een, wat ze noemt, fascinerende reis langs talloze archieven, vakliteratuur en onbekende familieleden. Die bracht een kennismaking met haar overgrootvader. Een boerenzoon die in 1873 naar Sumatra ging en planter werd. ‘Mijn overgrootmoeder, als zeventienjarige `met de handschoen’ getrouwd, werd ineens een meisje van vlees en bloed. En ik kreeg veel meer inzicht in het leven en de dood van mijn oom, een verzetsstrijder, die door de Duitsers werd gefusilleerd.’