‘Uiteraard gaat veiligheid boven alles en daarom zijn we al twee weken op de achtergrond met de gemeente aan het onderzoeken of het plan haalbaar is. Mocht het zover komen dan lijkt het ons mooi om elke filmavond te beginnen met een ‘toetermoment’ als dank voor alle zorgmedewerkers’, vertelt een van de initiatiefnemers, Jorine Witte.
Ze zit een team van de Stichting Zienemaan & Sterren – hetzelfde team dat Zienemaan en Kino Klandestino in Groningen organiseert.
‘Wij kregen de tip voor een drive-in echt van allerlei kanten! Maar de directe aanleiding voor het maken van dit plan komt van de dertienjarige Marrah. Zij liep langs de lege parkeerplaats van het Sontplein en kwam op het idee om iets moois te organiseren in deze hele lastige tijden waarin iedereen thuis moet blijven en afstand moet houden en waarin óók nog de bioscoop dicht is. Ze schrijft: “Ik vond dat de mensen wel een veilig uitstapje kunnen gebruiken, wat nou als we iets zouden kunnen organiseren voor de stad. Ik had bedacht: waarom geen veilige drive-in bioscoop. Het belangrijkste is natuurlijk: dat het veilig is en dat het mensen veel plezier brengt en opvrolijkt! ”
Waar?
Waar zouden jullie die drive in bioscoop willen/kunnen realiseren? ‘Elk groot parkeerterrein kunnen we ombouwen tot drive-in, maar gezien de geschiedenis van Zienemaan ligt het Suikerunieterrein voor de hand, mits er genoeg auto’s in passen’.
Hoe staat de gemeente Groningen er tegenover?
‘In principe positief, alleen het moet juridisch natuurlijk wel kunnen. Safety first!’
Als mensen mee willen doen of meer willen weten: wie kunnen ze dan benaderen?
‘Dat is nu nog iets te vroeg. We beginnen pas echt met de uitvoer van het plan als we groen licht hebben van de autoriteiten. Zodra er meer bekend is zetten we dat op website en socials’.
Wat is het leuke aan een drive-in bioscoop? Waarom zouden jullie het willen?
‘Er zijn meerdere redenen waarom we dit willen organiseren. Op de eerste plaats om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Hoe mooi zou het zijn om met je toegangskaartje het Rode Kruis te sponsoren en door hapjes en drankjes te kopen de lokale ondernemers te steunen? Dat is wat wij noemen een ‘win-win drive-in’. De landelijke noodverordening maakt het organiseren van evenementen in principe onmogelijk, dus laten we niet te vroeg juichen, maar laten we hopen op het beste!'.
'Een tweede motief is dat we zo lokale ondernemingen kunnen helpen, door middel van verkoop van hun hapjes en drankjes.
Verder kunnen we zorgverleners en andere mensen met vitale beroepen een hart onder de riem steken. Als aftrap van de film zou iedereen dan collectief kunnen toeteren als dank voor zorgverleners en mensen met vitale beroepen.
En het laatste motief is dat we het algemeen welbevinden er mee kunnen bevorderen. Alle vakanties, verjaardagen en uitjes zijn gecanceld. Hoe mooi is het om dan toch nog ergens naar toe te kunnen en ’samen te zijn’ op een manier die veiliger is dan naar de supermarkt gaan?', aldus Jorine Witte.