Cultuur & Uitgaan

Populaire videogame-expositie naar Forum Groningen

Een expositie over videogames die wereldwijd al miljoenen bezoekers trok, is vanaf 2 oktober ook in het Forum Groningen te zien. De expositie is interactief: bezoekers en fervent gamers kunnen aan de slag met zo’n 120 games.


Leestijd: 1 minuut

Populaire videogame-expositie naar Forum Groningen
Populaire videogame-expositie naar Forum Groningen

Er is dus vooral veel te doen: Game On bevat de grootste speelbare collectie ter wereld. Er zijn meer dan 120 arcadekasten, handheld games en gameconsoles, en alles daartussenin. Van Computer Space en de Commodore 64 tot Street Fighter 5 en de PlayStation 5, en van Space Invaders tot Halo.

De expositie Game On laat zien welke ontwikkeling videogames in de afgelopen 50 jaar hebben gemaakt. Naast de vele games is er ook een verzameling unieke objecten, schetsen en originele illustraties te bewonderen, die de bezoeker meer vertellen over het creatieve proces achter de productie van games.

En omdat we in Nederland een aantal belangrijke studio's hebben besteedt de tentoonstelling extra aandacht aan het werk van die makers, waaronder Horizon Forbidden West, de langverwachte opvolger van Horizon Zero Dawn van de Amsterdamse studio Guerrilla Games.

1971 – 2021: 50 jaar gamegeschiedenis
Aanleiding voor de expositie is het feit dat het komend najaar 50 jaar geleden is dat de eerste commerciële videogame werd uitgebracht. De release van Computer Space vond plaats in november 1971. Daarna is het hard gegaan Er zijn tegenwoordig over de hele wereld 3 miljard gamers actief. Commercieel gezien is de gaming-industrie uitgegroeid tot een booming sector die in 2021 meer waard is dan Hollywood en de sportwereld samen. Om deze vijftig jaar game-geschiedenis te vieren, brengt Forum Groningen deze interactieve tentoonstelling naar Nederland.

De expositie is te zien van zaterdag 2 oktober 2021 tot en met zondag 6 maart 2022. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 1 september 2021.