Cultuur & Uitgaan

Raamexpositie Oosterparkwijk is groot succes

De Raamexpositie de Oosterparkwijk is een groot succes. In de hele maand juli exposeren meer dan 70 kunstenaars (amateur en professioneel) hun werk achter hun eigen raam of op een gastlocatie. Met een wandelkaart gaan geïnteresseerden op pad om zeer divers werk te bekijken.


Leestijd: 2 minuten

Raamexpositie Oosterparkwijk is groot succes
Raamexpositie Oosterparkwijk is groot succes

Overweldigende belangstelling
Dat het kunstproject aanslaat, merkt de organisatie direct. De voorraad van 1000 wandelkaarten slonk in de eerste week dusdanig snel dat er een paar duizend exemplaren werden bijbesteld. Ook waren er kunstenaars die zich alsnog wilden aanmelden om mee te doen. 

Verbinding
Tussen de appartementen, boerderijwoningen en gebouwen in Amsterdamse Stijl wandelen groepjes vrienden, vriendinnen, families, stelletjes en mensen alleen. Ook fietsers ontdekken zo de wijk. Het is een ideaal uitje voor iedereen en kan plaatsvinden op elk moment. Met het mooie weer zijn veel mensen buiten en er ontstaan spontaan gesprekken op straat.  

Rondje om én door de kerk
Bij de dagbesteding van Oosterparkheem maakten ze niet alleen zelf kunst voor de Raamexpositie, ze gaan er ook graag op uit om het werk van anderen te bekijken en zich te laten inspireren. Vrijwilligers van de Raamexpositie wandelen in juli op dinsdag- en donderdagmiddag een kunstrondje, telkens met een andere groep bewoners. Zo komen de deelnemers ook bij de Oosterkerk, dat slechts 500 meter van het verzorgingshuis af ligt. De ramen zijn hier gevuld met het werk van 12 kunstenaars. De variatie is groot: van wandpanelen van vilt tot keramiek en sieraden. Ook bekijken ze de kerk van binnen. Een Iraanse dame, die geen Nederlands spreekt, ziet de zon door de prachtige glas-in-loodramen stralen. Vanuit haar rolstoel heft ze haar handen omhoog en zachtjes stromen de tranen over haar wangen. 

Voor elk wat wils
Met zoveel kunstenaars is ook het aanbod overweldigend. In elke straat is wel weer iets anders te zien. Waar de ene kunstenaar 54 uren heeft gewerkt aan een schilderij van een mus, legde de ander zich toe op vogels van gips. Loopt of rijdt u de Slachthuisstraat in, dan kan het beschilderde woningcomplex u niet ontgaan. Pieter van Dijken heeft niet alleen zijn eigen ramen met zeedieren beschilderd, maar ook die van al zijn buren! Houdt u van muziek? Beluister bij de apotheek aan de Gorechtkade met een QR-code muziek waar Roos de Bildt beeld bij heeft gemaakt. 

Ontdek het zelf!
De Raamexpositie is nog te zien tot en met 31 juli. Dus geniet deze week nog van de creativiteit die zichtbaar is in de Oosterparkwijk. De wandelkaarten zijn gratis verkrijgbaar bij Jumbo Linnaeusplein, WIJ Oosterparkwijk en de Paradijsvogeltuin. Ook liggen ze op diverse locaties buiten de Oosterparkwijk, zoals in het Groninger Forum en de Hortus in Haren. Wie liever zijn mobiel gebruikt, kan de plattegrond downloaden: www.bijvrijdag.nl/raamexpositieoosterparkwijk

Kijk voor meer informatie op Facebook Raamexpositie Oosterparkwijk: https://www.facebook.com/Raamexpositie-Oosterpark-102315998673040/