Cultuur & Uitgaan

Rapalje begeleidt zeehonden met muziek naar vrijheid

Vrijdag 29 mei verzorgt folkband Rapalje in samenwerking met Zeehondencentrum Pieterburen een zeer bijzondere livestream vanaf een zandbank in de Waddenzee. Dit is vanwege een bijzondere gelegenheid: drie door het Zeehondencentrum opgevangen zeehonden mogen weer terug naar de natuur. Rapalje zal hen naar zee brengen en naar het moment van vrijlating toe spelen. De opbrengsten van de stream komen ten goede aan de opvang van zeehondenpups eerder door verstoring in de opvang terecht zijn gekomen. Men kan doneren via een ‘digitale melkbus’.


Leestijd: 1 minuut

Rapalje begeleidt zeehonden met muziek naar vrijheid
Rapalje begeleidt zeehonden met muziek naar vrijheid

Zowel Rapalje als Pieterburen zijn Groningse publiekstrekkers die de afgelopen maanden al duizenden mensen wisten te bereiken met livestreams. Tijdens de livestream zal er een combinatie van live akoestische muziek en gesprekken over zeehonden en het wad uitgezonden worden. De combinatie van zeehonden en muziek is niet heel vergezocht. Aankomende zomer zal het Zeehondencentrum een expositie openen die in het teken staat van de taal en ritmegevoel van zeehonden.

De samenwerking tussen Zeehondencentrum Pieterburen en Rapalje is een opvallende en toch zijn er twee mooie overeenkomsten. Ten eerste wisten beiden al gedurende de hele periode van corona maatregelen duizenden mensen te bereiken met live streams van muziek of zeehonden die verzorgd werden. Ten tweede hebben zeehonden en muziek meer gemeen dan men over het algemeen aanneemt. Zeehonden hebben, zo is bewezen, gevoel voor ritme en kunnen ‘papegaaien’!

De livestream vanaf het Wad zal vrijdag vrijdagavond 29 mei rond 19.15 starten via de social mediakanalen van Rapalje via:  het YouTube-kanaal van Rapalje en de Facebook-pagina van Rapalje. De opbrengsten van de stream komen ten goede aan de pups die dit seizoen worden opgevangen in Zeehondencentrum Pieterburen. Juist nu worden er op bepaalde plekke in de Waddenzee pups geboren die enkele weken intensieve zorg nodig hebben van hun moeder. Door verstoring wordt deze band vaak doorbroken. Rapalje wil zich er graag voor inzetten dat het met deze dieren weer goed komt.

De vrijwillige bijdrage kan via:  https://rapalje.com/nl/stream/