Cultuur & Uitgaan

Schnitgerfestival: uniek muziekfestival rond de historische orgels van Groningen

Van donderdag 14 t/m zondag 17 oktober vindt de achtste editie van het Schnitgerfestival plaats, het meerdaagse muziekfestival rond de historische orgels van Groningen. Zoals altijd biedt het festival een aansprekende mix van concerten en voorstellingen, met mooie publiekstrekkers zoals het Britse vocale ensemble Stile Antico en de cross-over muziekvoorstelling Tango! Piazzolla.


Leestijd: 1 minuut

Schnitgerfestival: uniek muziekfestival rond de historische orgels van Groningen
Schnitgerfestival: uniek muziekfestival rond de historische orgels van Groningen

Het thema van het festival is ‘Grootse meerstemmigheid’, geïnspireerd door drie componisten van wie dit jaar een herdenkingsjaar wordt gevierd: Josquin, Sweelinck en Praetorius. Dit is terug te horen in alle 13 evenementen van het festival, maar zeker ook in het eerste concert op donderdag 14 oktober in de Martinikerk: na de officiële opening door Burgemeester Schuiling klinkt dan het programma ‘Sweelinck onze muzikale Rembrandt’, uitgevoerd door de acht zangers van het Gesualdo Consort Amsterdam en organist Matthias Havinga.

Cross-over

Hoofdgasten van het festival zijn de internationale toporganisten Bernard Winsemius en Jürgen Essl die beiden meerdere keren optreden en tevens masterclasses geven. Het Luthers Bach Ensemble geeft in de Aa-kerk op geheel eigen wijze vorm aan het thema met het concert ‘Pracht en praal van de Italiaanse meerkorigheid’. Hierbij wordt ook het splinternieuwe en kleurrijke Castello Consort-orgel gebruikt, een verplaatsbaar orgel in middentoonstemming naar Italiaans 17e-eeuws voorbeeld.

Voor het brede publiek zijn er de cross-over voorstellingen ‘Tango! Piazzolla’ in de Nieuwe Kerk met tangodansers, orgel (Aart Bergwerff) en bandoneon (Santiago Cimadevilla), en in de Lutherse Kerk op zaterdagmiddag RHOMBUS! met 10 dansers van Lucia Marthas, organist Vincent Hensen-Oosterdijk en percussionist Kalina Vladoska, winnares van het Prinses Christina Concours 2019. Zij bespeelt o.a. de Tupan en de marimba.

Stile Antico

Het slotconcert in de Martinikerk op zondagmiddag wordt verzorgd door het wereldberoemde vocale ensemble Stile Antico en Jürgen Essl, met een wonderschoon programma rond ‘Oude Nederlandse Meesters’.

Meer informatie en tickets: www.schnitgerfestival.nl