Cultuur & Uitgaan

Stabat Mater in de Lutherse kerk in Groningen

Op zondag 10 april brengen sopranen Judith Pranger en Franske van der Wiel het Stabat Mater van Pergolesi tweemaal ten gehore in de Lutherse kerk in Groningen. Zij worden daarbij begeleid door barokstrijkers van het Luthers Bach Ensemble.


Leestijd: 1 minuut

Stabat Mater in de Lutherse kerk in Groningen
Stabat Mater in de Lutherse kerk in Groningen

‘Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing’. Zo luidt de beginregel van het gedicht dat omstreeks 1300 geschreven werd ter ere van de Heilige Maria, staande onder het kruis van Jezus. Vrijwel meteen na Pergolesi’s vroegtijdige dood werd zijn Stabat Mater wereldberoemd.

Dat is nooit veranderd. Een van de mooiste, meest indringende stukken muziek uit de religieuze klassieke muziek is dit Stabat Mater uit 1736 van Pergolesi. Voor veel componisten was dit de aanleiding om ook een Stabat Mater te schrijven.

Om 10:00 uur 's ochtends op zondag 10 april is er een cantatedienst in de Lutherse kerk, om 16:00 uur 's middags een concert. Toegangskaarten kosten 20,- euro en zijn te koop bij het middagconcert in de kerk zelf of via www.luthersbachensemble.nl.