De nieuwe tentoonstelling, welke loopt tot en met 31 augustus, is een overzicht van werk van Chinese stripkunstenaars over het oosterse land, maar laat bezoekers ook zien hoe Chinezen in de Nederlandse en Vlaamse strip zijn opgenomen. De expositie bundelt de verschillende onderdelen onder thema’s zoals ‘Het Rijk van het Midden’, ‘Het Gele Gevaar’ en ‘China anno nu’ met onder meer Eric de Noorman, Rechter Tie en Martin Lodewijk’s Wu Manchu. “De titel ‘Met Scheve Ogen’ verwijst naar de manier waarop westerlingen naar het oosten hebben gekeken, en oosterlingen op hun beurt naar het westen. Een blik die gekleurd was door een mengsel van wantrouwen, nieuwsgierigheid en afgunst”, aldus Stripmuseum-manager Albert Kraai.
In het verleden werden strips vooral gepresenteerd in de vorm van kleine, in enorme oplagen gedrukte oblongboekjes. Ook deze boekjes maken deel uit van de expositie die circa 150 vierkante meter in beslag neemt. Kraai: “Wat Chinezen onder ‘comics’ verstaan, zouden wij eerder prentenboeken noemen, met paginavullende illustraties. Ook de cartoon neemt een vooraanstaande plaats in de Chinese beeldcultuur in. Onder jongeren is de ‘manhua’ een hausse: vertaalde Japanse en Koreaanse manga, hoewel er ook Chinese manga worden geproduceerd”. Na de tentoonstelling ‘Met Scheve Ogen’ presenteert Het Nederlands Stripmuseum Groningen dit najaar een expositie over de jubilerende Smurfen.
Cultuur & Uitgaan
Stripmuseum ook in teken van China
Vanaf woensdag staat ook het Nederlands Stripmuseum Groningen in het teken van China. Dan is er een expositie te zien over de hedendaagse Chinese strip, getiteld ‘Met Scheve Ogen’.
Leestijd: 1 minuut