Cultuur & Uitgaan

Vlaamse beiaardier Mark van Eyck vervangt zaterdag stadsbeiaardier Auke de Boer

De Vlaamse beiaardier Mark van Eyck vervangt dit weekend onze eigen stadsbeiaardier Auke de Boer tijdens het zaterdagconcert van 11.00 tot 12.00 uur. De vaste beiaardier van de Martinitoren is namelijk met vakantie.


Leestijd: 1 minuut

De Vlaming brengt een gevarieerd en toegankelijk programma met aandacht voor het door de corona zwaar getroffen Italië, dankliedjes voor de moeder, Franse chansons en een aantal klassieke nummers van Schubert.

Het voorspel is het Gronings volkslied en daarna volgen 4 delen. Van Schubert speelt hij o.a. het Ave Maria. Uit Italië komen onder andere Fratelli en Bella Ciao. Dan volgen de "moederliedjes " Mama van Heintje, Mamma Mia van Abba en De doodgewoonste dingen van Doris. Als Franse chanson wordt onder andere Tous les garçons et les filles gespeeld. Hij eindigt met het bekende We'll meet again.

Marc Van Eyck (Leuven, 1957) is beiaardier van Sint-Geertrui in Leuven en de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot.  Reeds in 1969 was Marc geboeid geraakt door de beiaard toen hij vlak onder de Sint-Romboutstoren op internaat zat. Toen hij datzelfde schooljaar de beiaard in het echt kon zien was hij helemaal verkocht. Als zoon van een ijzerhandelaar die toen privé pianolessen kreeg was de verbondenheid met een beiaard vol ijzerdraad en winkelhaken beklonken voor het leven. Hij behaalde zijn einddiploma beiaard in 2001 aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. Zijn eindwerk “beiaard kwaliteitsstandaard voor nieuwe beiaarden” (BKS) wordt nu nog bij alle beiaardconstructeurs geconsulteerd.