Cultuur & Uitgaan

Voorjaarsmarkt in Bourtange - gezelligheid op historische Marktplein (zaterdag 13 en zondag 14 april)

Zaterdag 13 en zondag 14 april is er een mooie aanleiding om een kijkje te nemen in het unieke vestingdorp Bourtange. Daar is dan een voorjaarsmarkt op- en rond het historische marktplein. Bourtange is daarmee een zeer interessant doel voor een dagje uit voor het hele gezin. Want er is niet alleen vertier: je waant je ook terug in vroegere eeuwen. Bourtange is uitgegroeid tot een van de grootste toeristische trekpleisters van Groningen, ook omdat er in Nederland weinig dorpen zijn waar de historie zo levendig wordt verbeeld.


Leestijd: 1 minuut

Voorjaarsmarkt in Bourtange - gezelligheid op historische Marktplein (zaterdag 13 en zondag 14 april)
Voorjaarsmarkt in Bourtange - gezelligheid op historische Marktplein (zaterdag 13 en zondag 14 april)

Slag om Bourtange: 24 mei

Eén van de hoogtepunten in Bourtange is zonder meer de Slag om Bourtange. Deze is in het weekend vanaf vrijdag 24 mei. De Slag om Bourtange is een jaarlijks terugkerend evenement. Dit jaar wordt de vesting geheel  teruggebracht naar het tijdsbeeld  van de 80-jarige oorlog.  De prachtig gereconstrueerde vestingwerken zullen het decor zijn van een historisch spektakel van de eerste orde. In het jaar 1640 hebben de Spaanse troepen de vesting ingenomen, maar de Hollanders hebben plannen om de vesting weer in handen te krijgen.

Vesting Specatulum

Zaterdag 3 en zondag 4 augustus vindt het Vesting Spectaculum plaats in de Vesting Bourtange. In dit weekend opent Bourtange de vestingpoorten voor de “Fogelvreien” en u kunt een reis terug in de tijd beleven. Van Middeleeuwen tot en met de 80-jarige oorlog, alles ademt dan de cultuur en het leven uit het roemruchte verleden. Tientallen handelaren, met waren uit vroeger tijden, proberen hun artikelen aan de man te brengen en allerlei lieden bevolken de Vesting om hun kunsten te vertonen. De barbier, de smid, de mandenmaker, de wever maar ook de charlatans, jongleurs en chirurgijnen zijn aanwezig. Muzikanten en dansers tonen hun kunnen om de bezoekers van heinde en verre te onderhouden.

Herfstmarkt

Begin de herfst in Bourtange tijdens de jaarlijkse herfstmarkt in de vesting op zaterdag 21 en zondag 22 september. Op het marktplein, het Brouwhuisplein en rond de vestingmolen staan de kramen opgesteld. De markt biedt een gevarieerd aanbod voor binnen en buiten, alles wat thuishoort op een herfstmarkt om thuis de herfstsfeer te versterken. Decoraties, tuinmeubelen, antiek, brocante, jams en chutneys, kleding en nog veel meer! Dit alles onder de klanken van livemuziek op het marktplein gedurende beide dagen. De vestingmolen is op beide dagen gratis te bezichtigen en ook trekt de schaapherder met zijn kudde door de Vesting.