Cultuur & Uitgaan

Vrijdag tiende editie Groningse Nacht van de Filosofie

Aanstaande vrijdag vindt voor de tiende keer de Groningse Nacht van de Filosofie plaats. Forum Groningen vult zich dan met filosofische kwesties, alledaagse vragen, filosofen en visionairs.


Leestijd: 1 minuut

De Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd “omdat het leuk is over dingen na te denken waar je anders niet over nadenkt”, aldus de organisatie van het evenement. “Je kijk op de wereld kan veranderen. Of juist niet, maar dan weet je beter waarom je vasthoudt aan je blik.”

Tijdens de avond komt onder andere internationale spreker en historicus Andrea Wulf iets vertellen over Rebelse genieën, haar recent gepubliceerde werk over de romantische filosofen omstreeks 1800 in de Duitse universiteitsstad Jena. Ook Patricia MacCormack spreekt via een livestream over haar boek The Ahuman Manifesto, waarin ze onder andere betoogt dat de menselijke soort moet stoppen met zich voort te planten. 

Ook Nederlandse denkers komen voorbij. Zo komt Joep Dohmen met zijn filosofie van de persoonlijke vorming, waarbij hij aangeeft op welke manieren wij ons kunnen ontwikkelen tot zelfstandige en betrokken mensen. Filosofen Jesse Havinga, Sybolt Friso en Tjesse Riemersma gaan met verschillende gasten in gesprek over de filosofie van water. 

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking van Studium Generale Groningen, de Faculteit Wijsbegeerte van de RUG en Forum Groningen.