Cultuur & Uitgaan

Winterfestival Grasnapolsky zorgt voor blije gezichten in strokartonfabriek Scheemda

De organisatie van Grasnapolsky kijkt tevreden terug op de zevende editie van het winterfestival, dat voor de tweede keer werd georganiseerd in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Het imposante gebouw met al haar oude machines creëerde een setting waarin bezoekers konden struinen, verdwalen en ontdekken. Het festival zat boordevol muziek, kunst, expedities, theater, literatuur en dans.


Leestijd: 1 minuut

Winterfestival Grasnapolsky zorgt voor blije gezichten in strokartonfabriek Scheemda
Winterfestival Grasnapolsky zorgt voor blije gezichten in strokartonfabriek Scheemda

Het thema van het festival, 'Ritme van de Tijd', kwam terug in de uitstraling, communicatie en het gehele programma. Zo waren er expedities die het verhaal van de geschiedenis van de fabriek vertelden, een kunstinstallatie die op het ritme van muziek oude LCD schermen nieuw leven in blies en draaide DJ St. Paul een thema-gerelateerde set genaamd 'Once In A Lifetime'.

Op vrijdagavond werden de bezoekers welkom geheten met een bijzondere openingsact met onder meer De Dansers, waarmee het festival liet zien aandacht te hebben voor verschillende kunstdisciplines. Andere muzikale hoogtepunten kwamen onder andere van neoklassieke pianist Leo Svirsky die midden in de zaal op zijn vleugel het publiek betoverde, de feest-Hagenezen Goldband, de Franstalige hiphopsensatie Glauque en de zaterdag-headliner De Likt, die de main stage deed ontploffen. 

Gedurende het weekend waren er daarnaast verschillende muzikale sessies in de omgeving, o.a. in het Klokkengieterijmuseum en in de kerk van Scheemda, waar voor een select aantal bezoekers een intieme ervaring wachtte. Verder waren er populaire proeverijen met verschillende streekproducten, een bingo met Opa Jan en wordt het festival op het moment van schrijven afgesloten met een kartonfeest, waarbij bezoekers dansen met kartonnen attributen die ze zelf in elkaar hebben gezet gedurende het weekend.

Festivaldirecteur Mariska Berrevoets kijkt dan ook tevreden terug op Grasnapolsky 2020: "We zijn enorm blij met de tweede editie op deze prachtige locatie. We zijn wederom met open armen ontvangen door de omgeving en zijn er trots op dat we zo'n spannende programmering hebben kunnen neerzetten. Dit jaar hebben we nog beter onze plek gevonden in de Fabriek. Waar het vorig jaar soms nog passen en meten was, viel dit jaar alles op zijn plek. Al die blije gezichten van het publiek en de artiesten, daar doen we het voor!"

(foto: Jelmer de Haas)