Cultuur & Uitgaan

WK Snertkoken: wie maakt de lekkerste snert ter wereld?

Wie maakt de lekkerste snert of beste stamppot ter wereld? Daarover gaat het tijdens de 28e editie van het WK Snert- en Stamppotkoken, op vrijdag 17 februari in Groningen. Bij het WK Snert gaat erom de lekkerste snert te maken, waarbij de receptuur en ingrediënten niet vastliggen.


Leestijd: 1 minuut

Er zijn twee kooksessies: eentje in de ochtend, vanaf 09.00 uur, en een in de middag, vanaf 13.00 uur. De soepen en stamppotten worden vervolgens beoordeeld door een deskundige jury. Zij geven punten aan onder meer de smaak, geur, ingrediënten, presentatie en originaliteit. De winnaars gaan naar huis met een zilveren snertslaif of zilveren opscheplepel.

Bijzonder is dat er dit jaar drie deelnemers meedoen vanuit Defensie. Het gaat om de koks van de Landmacht, de Luchtmacht en Marine.

Tijdens het WK Snertkoken van 2019 kreeg snertkoken officieel de status van Immaterieel Erfgoed. Het Kenniscentrum meldde toen: “SNERT koken heeft een lange historie. Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. Het organiseren van het jaarlijkse WK SNERT koken is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het SNERT koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten.”

De wedstrijd wordt georganiseerd in opdracht van de Stichting Oud Hollandse Gerechten. Het evenement vindt plaats in de keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen, op vrijdag 17 februari 2023. Bezoekers zijn welkom vanaf 10:00