Cultuur & Uitgaan

Workshops, films en documentaires over kunstmatige intelligentie tijdens AI Parade in Forum Groningen

Van 3 tot en met 26 februari kunnen bezoekers van het Forum Groningen zich tijdens de 'AI Parade' onderdompelen in de wereld van de kunstmatige intelligentie. Tijdens deze periode is er een scala aan films, theater, workshops, installaties, walk-ins en zelfs een bingo.


Leestijd: 1 minuut

Kunstmatige intelligentie oftewel ‘AI’ is niet meer weg te denken uit ons bestaan. Denk aan de recente berichtgeving over ChatGPT, de kunstmatig intelligente chatbot die op basis van een aantal termen hele essays schrijft. Maar wat is AI eigenlijk en wat willen en kunnen we er mee? Dat kunnen bezoekers ontdekken tijdens de AI Parade. 

Theatermaker Lucas de Man stelt je tijdens zijn theatrale show op dinsdag 21 februari voor aan muzikanten, wetenschappers, filosofen en speciale gasten die je allen meenemen in de toekomst van eeuwig leven. Een show over onze heel nabije toekomst, met veel muziek, wetenschap, een fictieve keynote speaker en een actieve rol voor het publiek. 

Onderdeel van de AI Parade in het Forum is een tweetal speelfilms en twee documentaires over kunstmatige intelligentie. Op het programma staan Her, met een glansrol van Joaquin Phoenix als brievenschrijver die verliefd wordt op zijn interactieve computersysteem, en Kubricks klassieker 2001: A Space Odyssey. Lo and Behold en Hi, AI zijn beide documentaires die in de wereld van nu duiken en de verwarring en dwaasheid rond robots en kunstmatige intelligentie op humoristische én kritische wijze in beeld brengen.

Er is gedurende de hele periode een scala aan gratis programma's en installaties waar je op speelse wijze kennismaakt met allerhande facetten van kunstmatige intelligentie. Bijvoorbeeld de Love Letter Generator die gebruik maakt van een systeem dat te vergelijken is met ChatGPT, in het weekend voor Valentijnsdag. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de site van het Forum.

Foto: Forum Groningen