Tot in de 17ᵉ eeuw aten Nederlanders meer zoet- dan zoutwatervis. Daarna is het door diverse redenen bergafwaarts gegaan en nu kent bijna niemand meer de culinaire geneugten van de vele soorten Hollandse zoetwatervis als snoekbaars, karper, grondel en zeelt die ons land herbergt.
Daarom organiseren Proeflokaal ’t Ailand en Yooth Food Movement (YFM) in Groningen het zoetwaterfeest op zaterdag 13 december 2014 om 13.00 uur in het proeflokaal in Lauwersoog (Haven 49a). Tijdens het feest laten ze diverse zoetwatervis proeven en komen Hanneke Videler, auteur van ‘Zoetwatervis, de culinaire gids’, en haar man John Videler, bioloog, vertellen over zoetwatervis. Ook komt een binnenvisser vertellen over de zoetwatervisserij. Deelname is gratis.
Omstreeks het jaar 1700 begint de visvangst in het zoete water terug te lopen. Overbevissing, vervuiling, kanalisering, de bouw van kunstwerken, kortom ‘de vooruitgang’ is hieraan debet. Overigens worden de schepen beter en komt er daardoor meer zeevis beschikbaar, die daardoor ook goedkoper wordt. Vandaag de dag zijn er nog maar weinig zoetwatervissers. En bovendien is dat geen vetpot waarbij vaak het hele gezin haar steentje dient bij te dragen. Daarom vinden YFM Groningen en ’t Ailand het hoog tijd dat deze tak binnen de visserij voor het voetlicht wordt gebracht.
Zoetwaterfeest
Tijdens het zoetwaterfeest wisselen sprekers en proeverijen elkaar af. De sprekers zijn een zoetwatervisser en het echtpaar Videler, experts op het gebied van zoetwatervis. Hanneke Videler schreef ‘Zoetwatervis, de culinaire gids’, een boek dat lovende kritieken in de pers kreeg. Zij zal spreken over de worsteling van de mens met de waternatuur en hoe vissen daarin proberen te overleven. Aquacultuur en de kweek van nieuwe soorten komen ook aan bod. Hanneke sluit haar verhaal af met verschillende bereidingswijzen van zoetwatervis.