Cultuur & Uitgaan

​Zeehondencentrum Pieterburen opent bijzondere VR-beleving

Op 25 juni heeft Zeehondencentrum Pieterburen de nieuwe expositie "Are you talking geopend. Deze expositie heeft als doel te voorkomen dat zeehondenpups en moeders van elkaar gescheiden worden door verstoring. Dit gebeurt door de bezoeker middels een unieke vr-beleving hun invloed op zeehonden te laten ervaren. De beleving is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds.


Leestijd: 1 minuut

​Zeehondencentrum Pieterburen opent bijzondere VR-beleving
​Zeehondencentrum Pieterburen opent bijzondere VR-beleving

De “Waddensimulator” neemt het publiek mee de Waddenzee op. Daar ervaren ze op een interactieve manier de gevolgen van hun gedrag op de zeehonden. De expositie is gebaseerd op twee grote wetenschappelijke projecten van het Zeehondencentrum. De vr-beleving is een productie van Viemr, specialist in Virtual- en Augmented Reality, de expositie door Schriever design & concept.

Het doel is om te voorkomen dat zeehondenmoeders en –pups van elkaar gescheiden worden. Jaarlijks wordt het centrum nog geconfronteerd met pups die met bewuste of onbewuste acties door mensen gescheiden zijn van hun moeders. Dit is extra actueel doordat het op 3 juni getekende zeehondenakkoord eenzelfde doel na streeft. In de expositie wordt het publiek duidelijk gemaakt dat een “huilende” pup niet noodzakelijkerwijs in problemen is en dat zeehonden die bij elkaar liggen wel degelijk gevoelig zijn voor verstoringen. Belangrijk uitgangspunt hierbij is de studie gedaan door Beatriz Rapado Tamarit en Marga Mendez Arostegui, beiden PhD-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en werkzaam bij het Zeehondencentrum.

Als extra verdieping wordt de bezoeker bovendien mee genomen in het bijzondere spraakvermogen van zeehonden. Dit is gebaseerd op het onderzoek door Dr. Andrea Ravignani, wiens prestigieuze Marie Curie-fellowship onderzoek onder andere uitzoekt hoe zeehonden geluiden leren maken. Dit blijkt namelijk zo ver te gaan dat zeehonden als papegaaien geluiden na kunnen doen. Op basis van de bijzondere uitkomsten van beide onderzoeken wordt het publiek bewust gemaakt van wat zeehonden hen eigenlijk vertellen.

Het Zeehondencentrum zal per 1 juli haar deuren weer openen voor publiek. Kaartjes zullen uitsluitend via de website geboekt kunnen worden in verband met de corona maatregelen.