Cultuur & Uitgaan

Zomeractiviteiten met archeologisch tintje in het Universiteitsmuseum Groningen

In augustus organiseert het Universiteitsmuseum Groningen een aantal leuke activiteiten ter ere van de tentoonstelling DIG IT ALL: Ervaar de archeologie van de toekomst. Er zijn activiteiten voor kinderen en volwassenen. Zo kunnen kinderen meehelpen een pop up museum te maken bij de entree van DIG IT ALL door hun eigen gevonden schatten met verhaal tentoon te stellen.


Leestijd: 1 minuut

Zomeractiviteiten met archeologisch tintje in het Universiteitsmuseum Groningen
Zomeractiviteiten met archeologisch tintje in het Universiteitsmuseum Groningen

Het museum organiseert ook ‘De Schatten van de Wierde’, waarin kinderen zelf de wierde (of terp) in een museumtent afgraven. Samen met archeologen ontdekken ze wat er voor bijzondere vondsten te vinden zijn. Elke vrijdagmiddag in augustus organiseert het Universiteitsmuseum een ArcheoHotspot, waarin bezoekers van alle leeftijden meer informatie krijgen over archeologie. Zo kan je helpen met echt archeologisch onderzoek doen door scherven bij elkaar te puzzelen en te sorteren, of leer je hoe je archeologische objecten kunt natekenen. Krijg je de kans om meer te leren over dierenbotten, of help je mee met een beerputonderzoek. Iedere week zijn er weer andere activiteiten voor alle leeftijden, waar de bezoeker vrijblijvend en gratis aan mee kan doen. 

DIG IT ALL onthult de grensverleggende technieken van de moderne archeologie. Ter ere van het honderdjarig bestaan van het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen biedt het museum een kijkje achter de schermen van dit fascinerende vakgebied. Archeologen maken slim gebruik van digitale technologie, zoals virtual reality, 3D-reconstructies en dronebeelden. Deze aanpak leidt tot vernieuwende mogelijkheden om te graven naar het verleden.

De evenementen zijn, met uitzondering van ‘De Schatten van de Wierde’, vrij toegankelijk. Voor toegang tot de tentoonstelling DIG IT ALL geldt het reguliere tarief. Meer informatie over ‘De Schatten van de Wierde’ en de andere activiteiten, op van het Universiteitsmuseum (rug.nl/museum).