Cultuur & Uitgaan

ZomerJazz FietsTour door Reitdiepdal in Groningen

Fietsen door een van de meest schilderachtige streken in de provincie Groningen, én genieten van jazzmuziek tijdens tussenstops op verschillende locaties: dat is zaterdag 26 augustus mogelijk tijdens de ZomerJazzFietsTour door het Reitsdiepdal in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Die dag wordt dan voor de 37ste keer de jaarlijkse ZomerJazzFietsTour gehouden. Er zijn in totaal vijf verschillende fietsroutes uitgezet door het Reitdiepdal. Deze voeren de deelnemers langs 24 concerten in kerkjes en boerenschuren. Vrijdagavond 25 augustus is al de proloog bij Simplon in Groningen.

Het programma bestaat uit actuele jazz en geïmproviseerde muziek van wereldniveau. Voor het eerst presenteert het Prins Claus Conservatorium Groningen een aantal talentvolle formaties.

Samenwerking met Zummerbühne

Ook is er een samenwerking met Zummerbühne. Het Noordpoolorkest en vier solisten die tijdens de muziektheatervoorstelling Ripperda spelen, spelen ook in Maarhuizen (op het podium van de Zummerbühne en in de kerk van Winsum Obergum).

Het programma:

De vrijdagse openingsavond (25 augustus) is dus weer in Simplon in Groningen. De Proloog met ondertitel Ein Abend aus Berlin brengt twee generaties Berlijnse jazzmusici samen. De jonge Insomnia Brassband en het legendarische Ruf Der Heimat laten horen dat er nog leven in de freejazz zit.

Op de zaterdagmiddag (26 augustus) staan er meer Duitse bands op de kerkplanken, zoals het Christian Marien Quartet en Uwe Oberg Lacy Pool met de gelouterde basklarinettist Rudi Mahall in de gelederen. Uit Zwitserland komt de wonderschone trompet/harp combinatie Tom Arthurs/Giovanna Pessi naar Fietstourland.

Uit Zürich komt Omri Ziegele’s Tomorrow Trio met onze nationale slagwerkheld Han Bennink. Ook worden twee grootheden uit Engeland verwacht: duo Trevor Watts/Veryan Weston.

Trompettist Dave Douglas brengt zijn album Mountain Passages tot leven in de originele bezetting met Michael Moore en muzikanten uit de VS en Canada. De slotact in Garnwerd, de opwindende jazzfunkband Naked Ears, krijgt versterking van Defunkt trombonist Joseph Bowie.

Online kaartverkoop is inmiddels van start gegaan op www.zjft.nl.

Foto’s: www.facebook.com/zomerjazzfietstour