Wonen

Een van de grootste kloosters van Groningen - in Wittewierum - weer even tot leven

Zaterdag 17 november wordt met een feestelijke bijeenkomst in de kerk van Wittewierum het gereedkomen van de werkzaamheden aan het kerkterrein van Wittewierum en de presentatie van de aanvullende toeristische producten gevierd.


Leestijd: 2 minuten

Deze werkzaamheden worden mede gefinancierd uit het project Herstel Cultuurhistorische elementen Damsterdiepgebied. Met de realisatie hiervan worden de bezoekers vanaf nu op leuke en interessante wijze op deze bijzondere plek opmerkzaam gemaakt.

De bescheiden kerk die nu op deze plaats staat, doet niet vermoeden dat hier ooit een van de grootste kloosters van Groningen stond. De huidige kerk is gebouwd op de middeleeuwse fundamenten van de abdijkerk van het klooster Bloemhof. Dit dorp ging later Wittewierum heten, vernoemd naar de witte pijen van de Premonstratenzer monniken.

De stichting van het klooster is grotendeels te danken aan de wilskracht van abt Emo.

De kerk van Wittewierum, die in 1863 werd gebouwd, is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Het afgelopen jaar werd er hard gewerkt om de fascinerende geschiedenis van abt Emo en het klooster Bloemhof op deze plek weer zichtbaar te maken en te vertellen. Landschapsbeheer Groningen zorgde voor de uitvoering van de werkzaamheden aan het kerkterrein en de SOGK verzorgde de ontwikkeling en realisatie van de toeristische producten.

Vanaf nu is in de kerk een informatiezuil waarop onder andere de reis naar Rome is afgebeeld en een (gratis) brochure aanwezig. Op het kerkhof werd onlangs een picknicktafel met bankjes geplaatst, waarop ook informatie is te vinden zoals bijvoorbeeld een tijdlijn en informatie over het kloosterterrein. Op dit moment wordt nog gewerkt aan het Emo-pad, een stenen voetpad dat de reis van Emo naar Rome symboliseert. Het bureau 212Fahrenheit zorgde samen met Bertus Onderwater van Steenhouwerij De Schreef en Klaas van Driezum van Metaalbewerking Van Driezum voor de uitvoering van bovengenoemde toeristische producten.

In november 2011 was het precies 800 jaar geleden dat de beroemde abt Emo van Wittewierum zijn reis naar Rome begon. In 2011 verschenen twee uitgaven geheel gewijd aan de boeiende geschiedenis namelijk Emo’s labyrint en Emo’s Reis.

De auteurs van beide boeken Ynskje Penning en Dick de Boer zijn deze zaterdagmiddag aanwezig. Roeli Broekhuis, directeur Museumhuis Groningen en Nienke Smit, alter ego van @abtEmo (Twitter), leveren ook beide een bijdrage aan het feestelijke programma.

Onderdeel van de feestelijke bijeenkomst vormt de overdracht door Henk Boels van de Cultuurhistorische Werkgroep van Ten Boer van de buste van Abt Emo, vervaardigd door beeldhouwer Ynskje Penning aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Dit beeld vormt vanaf nu een onderdeel in de informatievoorziening in de kerk.