Wonen

Arts-microbioloog Alex Friedrich krijgt koninklijke onderscheiding

Prof. dr. Alex Friedrich is vrijdag, bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook ontving hij de exclusieve Thomassen à Thuessinkpenning.


Leestijd: 2 minuten

Arts-microbioloog Alex Friedrich krijgt koninklijke onderscheiding
Arts-microbioloog Alex Friedrich krijgt koninklijke onderscheiding

De in Duitsland geboren Friedrich (1971) gaf de afgelopen tien jaar leiding aan de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van het UMCG. Hij vertrekt per 1 oktober en wordt voorzitter van de Raad van Bestuur van het academisch ziekenhuis in Münster.

Vooraanstaand arts en onderzoeker

Gedurende zijn carrière heeft Friedrich zich ontwikkeld tot vooraanstaand arts en onderzoeker op het gebied van infectiepreventie. Hij heeft zo’n 250 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en twintig promovendi begeleid tot hun doctoraat. 

Rol in de COVID-19 pandemie

Burgemeester Koen Schuiling prees Alex Friedrich nadrukkelijk voor zijn rol in de coronapandemie. “Dankzij uw inspanningen hebben we het aantal besmettingen in de eerste golf veel lager kunnen houden dan elders.” 

Tijdens de COVID-19 pandemie drukte Friedrich – als lid van het Outbreak Management Team – zowel regionaal als landelijk zijn stempel op het beleid om het coronavirus zo goed mogelijk te bestrijden. Hij vormde een groep data-analisten en epidemiologen om een Early Warning System voor Noord-Nederland op te zetten. Hiermee konden voorspellingen worden gedaan over aantallen coronagevallen, opnames op verpleegafdelingen en opnames op de intensive care. Daardoor kon er goed gestuurd worden op beddencapaciteit, eerder dan dit landelijk was georganiseerd. 

Testen

Deels dankzij zijn visie bleef Noord-Nederland in de eerste golf van de pandemie redelijk gespaard. Friedrich hamerde al in de eerste weken van de pandemie op het risico van dragerschap bij weinig of geen klachten en het belang van laagdrempelig testen van zorgmedewerkers en patiënten. 

Voorstander van samenwerking

Friedrich was daarnaast een groot voorstander van grensoverschrijdende samenwerking. Geen grenzen tussen afdelingen, tussen ziekenhuizen of andere instellingen, en ook niet tussen landen. Als je infecties of resistentievorming van micro-organismen wilt bestrijden, moet je dit samen doen, vond hij. Met die visie heeft hij een groot Europees netwerk opgebouwd om kennisuitwisseling en grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen.

Thomassen à Thuessinkpenning

Friedrich ontving naast de koninklijke onderscheiding ook de Thomassen à Thuessinkpenning. Die is bestemd voor mensen die van buitengewone betekenis te zijn geweest voor het UMCG of voor de geneeskunde in het algemeen.