Wonen

Commissaris der Koning René Paas: “Kabinet moet kansen grensprovincies beter benutten”

De Commissaris van de Koning in de provincie Groningen René Paas vindt dat het nieuwe kabinet meer gebruik moet maken van de kansen en mogelijkheden van de grensprovincies in Nederland. Hij biedt vandaag een brief aan namens deze grensprovincies aan de nieuwe informateur Hamer.


Leestijd: 1 minuut

Provincie Groningen: kabinetsreactie schiet tekort in maatregelen en middelen
Provincie Groningen: kabinetsreactie schiet tekort in maatregelen en middelen

Grensprovincies kunnen nog veel meer bijdragen aan een beter en welvarender Nederland. Om dat te bereiken moet het kabinet meer geld en menskracht vrijmaken, zo menen deze provincies. De gezamenlijke provincies pleiten ook voor een coördinerend bewindspersoon met voldoende bevoegdheden.

“Energietransitie, gezondheidszorg, innovatie, spoorverbindingen, arbeidsmarkt, veiligheid – Nederland doet zichzelf tekort als we voor dit soort ontwikkelingen alleen binnen de eigen grenzen kijken”, zegt Commissaris van de Koning René Paas. Op 17 mei overhandigt hij namens alle provincies een brief aan de nieuwe informateur Hamer.

Staatssecretaris Knops was bij zijn aantreden de eerste bewindspersoon voor grensoverschrijdende samenwerking en heeft ervoor gezorgd dat ‘Den Haag’ al verder kijkt dan naar de Randstad alleen. “Nu is het tijd om door te pakken!”, aldus Paas.

In de brief schrijven de provincies ‘Grensregio’s zijn aantrekkelijke groeigebieden, met ruimte om te wonen en te werken langs en over de grens. Ze liggen economisch goed gepositioneerd tussen de Randstad enerzijds en Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Wallonië en Vlaanderen anderzijds. Door kansen in deze gebieden te benutten en grensoverschrijdende samenwerking met onze buurlanden te versterken, investeren we in de toekomst van Nederland.’

De provincies vragen het kabinet substantiële financiële steun, een actieve houding van de vakdepartementen en een coördinerend bewindspersoon met voldoende bevoegdheden. Volgens Paas moeten de kansen in de grensprovincies verzilverd worden. “Een sterke grensregio is goed voor heel Nederland”.