Wonen

Culturele manifestatie in Synagoge over markante politicus en priester Herman Verbeek

Aan de veelzijdige, omstreden én bewonderde priester en politicus Herman Verbeek (1936-2013) wordt in maart 2016 in zijn woon- en geboorteplaats Groningen uitgebreid aandacht besteed tijdens de Herman Verbeek Week. Het gevarieerde culturele evenement wordt geopend door voormalig staatssecretaris en oud-burgemeester Jacques Wallage.


Leestijd: 1 minuut

De Herman Verbeek Week wordt gehouden naar aanleiding van Verbeeks tachtigste geboortejaar. Voor Synagoge Groningen als locatie is gekozen omdat Verbeek voorzitter was van Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) die het gebouw van de sloop wist te redden en een nieuwe invulling gaf.

Herman Verbeek (1936) werd geboren in Groningen en werd daar in 1963 tot priester gewijd. Daarnaast was hij politicus: van 1977 tot 1981 partijvoorzitter van de PPR en tien jaar lid van de Groene Fractie in het Europees parlement.
Hij was een baanbrekend pleitbezorger voor een duurzame landbouw. Over zijn eigen Rooms-katholieke kerk als instituut was hij bijzonder kritisch.

De Herman Verbeek Week kent een veelzijdig programma. Zo zal een permanente expositie van kunstenaar Sam Drukker met portretten van Verbeek te zien zijn.

Hiernaast is er een bijeenkomst waarin de veelzijdige betekenis van Verbeek zal worden belicht. Ook wordt een filmavond georganiseerd waarin Herman Verbeek op verrassende wijze te zien en te horen is.

Zijn laatste cantate wordt tijdens een concert door een projectkoor en solisten o.l.v. Chris van Bruggen met Peter Rippen aan de vleugel uitgevoerd.

De Groningse hoogleraar Wout van Bekkum, die Verbeek als bestuurslid van SFS van nabij heeft meegemaakt, houdt een lezing. Componist en kerkmusicus Chris Fictoor presenteert een selectie uit Verbeeks eerste liedmateriaal.